В ЄБРР очікують, що на рік інвестиції в Україну становитимуть близько 1,5 мільярда євро

Джерело: Reuters

Президентка Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) Оділь Рено Бассо заявила, що установа найближчі два роки планує інвестувати близько 1,5 мільярда євро на рік в Україну.

За її словами, сума не встановлена ​​остаточно і може зрости. На сьогодні існує потреба в підтримці України на тлі вторгнення Росії, особливо енергетичного сектора та інфраструктури.

“Це залежить від сценаріїв, але я б очікувала принаймні такого ж, в середньому на рівні 1,5 мільярда євро на рік, у контексті війни. Але якби реконструкція справді почала прискорюватися, то, ймовірно, збільшилася б”, — сказала вона.

З початку повномасштабної війни у 2022-2023 роках банк зарезервував 3 мільярди євро на підтримку інфраструктури України та надання кредитних ліній. З цієї суми 1,7 млрд євро було освоєно торік.

“Якщо не буде опалення, не буде електрики, зима буде дуже важкою. Тому ми в основному на цьому зосереджувалися”, – додала президент ЄБРР.

Також вона додала, що ЄБРР має поновлювану кредитну лінію з “Нафтогазом”. Метою є допомогти закупити достатню кількість газу як і минулої зими. Зокрема банк він має намір збільшити цю кредитну лінію.

93-річний американець та ветеран армії США Вітаутас Пачкаускас підтримує Україну і з початку війни вже 130 разів виходив на проукраїнські акції.

Лідер фракції “Євросолідарність” Петро Порошенко привіз в Миколаїв партію обладнання для моніторингового центру “Ай-Петрі СВ”, однак “за вказівкою згори” його не впустили на обʼєкт. 

Речниця теруправління ДБР у Хмельницькому Катерина Герасімук розповіла, що ДБР вивчає список “ухилянтів”, який знайшли під час обшуків у кабінеті керівниці Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяни Крупи. 

Станом на 16:00 суботи, 5 жовтня, від початку доби по всій лінії фронту зафіксували 67 бойових зіткнень. Найгарячішим залишається Покровський напрямок.

Цього тижня три українські атомні станції уклали угоди на зведення захисних споруд. Попри те, що Хмельницька — це найменша АЕС в Україні (має в експлуатації 2 енергоблоки), витрати на її захист сягнуть 1,7 мільярда гривень. Це найбільша сума серед усіх станцій.