Економіка України у 2023 році зростає вперше з початку війни, – Bloomberg

Джерело: Bloomberg

Згідно з даними, опублікованими Державною службою статистики, з початку повномасштабного вторгнення економіка України вперше зросла.

Валовий внутрішній продукт (ВВП) у другому кварталі 2023 року підскочив на 19,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Зазначають, що ВВП підвищився завдяки пожвавленню внутрішнього споживання, оскільки “українці відносно звикли до війни”.

“Люди звикають до цього. Життя триває, і серед негараздів хочеться розважитися, зробивши покупку або поїхавши у відпустку”, – сказала Олена Білан, головний економіст київського інвестбанку Dragon Capital.

Відповідно до прогнозу центрального банку, який буде переглянуто наступного місяця, економіка України цього року може зрости на 2,9%.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.