Інженери створили VR-окуляри для мишей: тварини не змогли відрізнити віртуальний світ від реального

Джерело: Research Square

Винахідники розробили VR-окуляри для мишей, які дозволяють ефективніше поміщати їх у віртуальні тривимірні середовища та відстежувати при цьому зміни у мозковій діяльності тварин.

Результати перших тестувань показали, що миші успішно піддаються ілюзії, і активність їхнього мозку при навігації віртуальним середовищем – така ж, як і активність при пересуванні реальним світом.

Як розповіли розробники, завдяки системам віртуальної реальності для лабораторних тварин науковці можуть аналізувати мозкову активність при виконанні складних задач, відтворення яких у реальності було б важко досягти.

Так, з їхньою допомогою експертам випадає можливість спостерігати за реакцією тварин на низку нереальних ситуації, серед яких – телепортація та невідповідність зору й рухової активності.

Примітно, що дотепер спроби розробити віртуальну реальність для тварин, якими досить часто є миші, як правило, закінчувалися фіксацією голови піддослідного та примусовим показом йому зображень на великих панорамних екранах, розташованих попереду. Утім ці екрани не забезпечували повного занурення у віртуальний світ. З огляду на це, вчені з Корнелльського університету вирішили створити повноцінну систему з мініатюрними VR-окулярами для мишей.

Зокрема інженери створили так званий шолом для мишей з двома круговими дисплеями, які незалежно подають зображення до кожного ока тварини. Вони дали назву своєму винаходу – MouseGoggles.

Під час експерименту голову миші у шоломі зафіксовано, тоді як сама тварина стоїть на кулястій біговій доріжці, на якій може імітувати ходьбу й біг, фактично залишаючись на місці.

Для перевірки свого винаходу вчені показали через них мишам лінійний шлях із перешкодами у віртуальній реальності, який тваринам необхідно було пройти. Відстеження мозкової активності у цей час показало, що в мишей активуються ті ж нейрони, що й при пересуванні реальним середовищем, вказуючи на достатнє заглиблення у віртуальний світ.

Впродовж наступного експерименту, який тривав 5 днів, мишам навіть вдалося навчитися отримувати рідкі ласощі як винагороду за облизування в окремій локації віртуального світу, до якої їм потрібно було дістатися самим.

Варто зауважити, що вартість MouseGoggles складатиме менше 200 доларів США. Відтак винахідники сподіваються, що в подальшому це сприятиме новим експериментам і відкриттям у нейробіології.

Після низки вибухів електронних пристроїв у Лівані армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) почала перекидання 98-ї дивізії із сектора Гази на північний кордон.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.