Норвегія надасть Україні гуманітарну допомогу на $92 млн

Джерело: CNN

26 вересня норвезький уряд повідомив, що Норвегія надасть 1 мільярд крон (92 мільйони доларів США) на гуманітарну підтримку Україні, щоб допомогти українцям “пережити ще одну зиму війни”. 

Гуманітарне фінансування має на меті “забезпечити, щоб найбільш уразливі верстви населення, діти, біженці та внутрішньо переміщені особи” отримували життєво важливу допомогу, таку як “притулок, їжа, вода, санітарія, освіта, охорона здоров’я та психосоціальна підтримка, а також захист від сексуального та гендерно зумовленого насильства”, – йдеться в пресрелізі уряду.

“Жорстока війна, яку веде Росія, завдає великих страждань українському цивільному населенню”, – заявила міністр закордонних справ Норвегії Аннікен Гуйтфельдт, додавши, що українцям “потрібна наша допомога, щоб пережити ще одну зиму війни”.

Допомога розподілятиметься через чинні програми для України, створені ООН та Червоним Хрестом.

Глава Росії Володимир Путін 16 травня відвідає Китай для переговорів із президентом КНР Сі Цзіньпіном, які, як сподівається Кремль, поглиблять стратегічне партнерство між двома геополітичними суперниками Сполучених Штатів.

15 травня президент Володимир Зеленський поспілкувався з прем’єр-міністром Португалії Луїшем Монтенегру, зокрема висловивши вдячність за підтвердження участі країни у Глобальному саміті миру.

Генеральний директор німецького оборонного концерну Rheinmetall Армін Паппергер оголосив на щорічних загальних зборах, що компанія планує створити ще одне спільне підприємство в Україні у сфері протиповітряної оборони.

15 травня президент Володимир Зеленський підписав укази про вихід України з низки угод, укладених у межах Співдружності Незалежних Держав.

Оперативне командування “Південь” поінформувало, що морські піхотинці 35 окремої бригади відпрацьовували навички ведення бою в умовах міської забудови.