США заморозили російські суверенні активи на суму $8 млрд

Джерело: The Financial Times

Західні країни заморозили російські суверенні активи на суму 300 мільярдів доларів. Деякі країни закликали використати ці кошти для надання фінансування Україні, але інші сторони, включаючи Європейський центральний банк, висловили застереження щодо законності та наслідків такого кроку.

Спеціальний представник президента США Джо Байдена  з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер заявила, що російські суверенні активи, заморожені Заходом, “слід” використовувати для післявоєнного відновлення України. 

Пріцкер додала, що команда юристів проводить “надзвичайну роботу, щоб зрозуміти, що можна” зробити з активами. 

“По суті, якби я мала сказати не з юридичної точки зору, а з точки зору етики та моралі, враховуючи руйнування, яке росіяни завдали Україні, ви знаєте, вони повинні робити внесок у відновлення України. Як це зробити з юридичної точки зору, це те, над чим ще працюють”, – сказала Пріцкер. 

Вона додала, що основна частина російських суверенних активів знаходиться в ЄС і Японії.

В понеділок, 1 липня, Росія розпочала своє місячне головування в Раді безпеки ООН (РБ ООН) та скликала перше засідання, щоб затвердити порядок денний на наступний місяць й серед запланованих обговорень – атака на Севастополь.

У вівторок, 2 липня, до Києва з офіційним візитом прибув прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Це перший його візит з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Згідно з даними Wall Street Journal, НАТО планує розмістити високопоставленого посадовця в Києві в рамках нових заходів, спрямованих на посилення довгострокової підтримки України.

Станом на ранок 2 липня в Чорному та Середземному морях російські окупанти утримують на бойовому чергуванні три носії крилатих ракет “Калібр”, загальним залпом до 24 ракет.

Станом на 08:00 у вівторок, 2 липня, протягом минулої доби по всій лінії фронту відбулось 189 бойових зіткнень.