Шість років тому у Харкові повалили один з найбільших пам’ятників Леніну в Україні

Джерело: Букви

28 вересня 2014 року – рівно 6 років тому – у Харкові знесли пам’ятник Леніну висотою 20 метрів. Він простояв на майдані Свободи 50 років та вважався найбільшим пам’ятником Леніну в Україні.

Пам’ятник було знесено після патріотичного маршу у Харкові за участі бійців батальйону “Азов”, активістів “Східного корпусу”, “Громадської Варти”, харківського Євромайдану та харківських ультрас.

“6 місяців поспіль, від 23 лютого, під постаментом Леніна був штаб проросійського Антимайдану, де збиралися ватні мітинги та координувалися проросійські безлади в місті та спроба сепаратистів відділити харківський регіон від території України”, – зазначили активісти.

Близько 22:30 вони прив’язали до рук пам’ятника троси та підпиляли ноги. Далі скульптуру розхитали і повалили.

Варто зауважити, що тодішній мер Харкова Геннадій Кернес заявляв, що “переламає руки” тим, хто захоче повалити пам’ятник Леніну. У випадку ж повалення він наголошував, що відновить його.

Проте його намагання були марними, оскільки згодом було ухвалено закон про декомунізацію, після чого демонтували також бетонний постамент пам’ятника.

Пам’ятник виведено з Державного реєстру нерухомих пам’яток України, куди він був внесений за правління експрезидента України Віктора Януковича, у 2013 році.

  • У польському Щецині демонтували ще один пам’ятник, що був присвячений Червоній армії. За минулі півтора року з ініціативи Інституту національної пам’яті у країні знесли понад 30 радянських об’єктів.

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендував парламенту проголосувати у другому читанні за законопроєкт №11474 про особливості продажу пакетів акцій, що належать державі у статутному капіталі банків. 

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.