Міністри оборони України та Франції погодили співпрацю у сфері озброєнь

Джерело: пресконференція міністрів оборони

28 вересня міністри оборони України та Франції пообіцяли працювати разом, щоб продовжити забезпечення озброєнням українського контрнаступу проти російських окупаційних військ і спільно розвивати виробництво озброєння.

Під час зустрічі Рустем Умєров та Себастьєн Лекорню обговорили постачання озброєння й військової техніки, двосторонні проєкти з військово-технічного співробітництва, підготовку українських військовослужбовців та впровадження стандартів НАТО.

Умєров зазначив, що він і його французький колега зосередилися на активізації співпраці в частині підготовки Збройних сил та в технічній сфері.

Десятки проєктів або запущені, або перебувають на стадії обговорення, спрямовані на організацію спільного виробництва нового озброєння або технічне обслуговування вже існуючої зброї

За словами українського міністра, сторони розглядають можливість створення фонду “для підтримки спільних підприємств з нашими партнерами та компаніями, які хочуть почати виробництво в Україні”.

Своєю чергою, Лекорню наголосив, що Франція “продовжуватиме допомагати Україні стільки, скільки буде необхідно”.

Ця війна може тривати, — зауважив він журналістам. — Дозвольте мені ще раз висловити нашу впевненість в тому, що озброєння зробить цей контрнаступ успішним.

Він зосередив увагу на трьох важливих напрямках: передачі зброї та військової техніки, підготовці українських військовослужбовців та спільному оборонному виробництві.

Франція та Україна спільно розглянуть, “що можна зробити разом стосовно придбання або виробництва озброєння”. окрім цього, Париж збереже нинішній рівень підготовки українських військовослужбовців — понад 7000 цього року.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Протягом минулої доби, 17 жовтня, на фронті зафіксували 210 бойових зіткнень. Росіяни активно обстрілюють позиції українських захисників, зокрема, залучивши близько 1450 дронів-камікадзе. 

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.