2 жовтня: яке сьогодні свято, іменини, традиції, прикмети

Джерело: Букви

2 жовтня відзначається Міжнародний день лікаря, Всесвітній день повітряної кульки, Всесвітній день сільськогосподарських тварин, Всесвітній день тверезості і боротьби з алкоголізмом, Міжнародний день соціального педагога, Міжнародний день ненасильства та День уролога. За церковним календарем вшановують пам’ять Кипріяна, Іустини та Феоктиста.

Міжнародний день лікаря. Щороку це професійне свято припадає на перший понеділок жовтня. В минулому столітті у Франції знайшли наскельні малюнки, які зображували тогочасних цілителів під час лікування пацієнтів. Вік малюнків становить приблизно 27 тисяч років.

Всесвітній день повітряної кульки. Першу повітряну кульку винайшли 1824 року. В той час вчений Майкл Фарадей проводив досліди з воднем. Він першим поєднав кілька каучукових деталей в мішечок і накачав його воднем. Такі кульки відразу сподобалися дітям, але пізніше їх почали також використовувати для декорування.

Всесвітній день сільськогосподарських тварин. Вперше його проведи 1983 року і він був частиною захисної компанії щодо прав тварин. Вона висвітлювала непотрібні страждання і смерть. Дату обрали не випадково. Саме цього дня народився Махатма Ганді, який став відомим борцем проти будь-якого насильства.

Всесвітній день тверезості і боротьби з алкоголізмом. Історія цієї події розпочалася 2008 року, коли в Женеві відбулося засідання Міжнародної асамблеї охорони здоров’я. На ній індійський міністр Анбумані Рамадос запропонував створити окремий день. Від того часу ця дата пропагує ведення здорового способу життя.

Міжнародний день соціального педагога. Офіційно професійне свято було створене 2009 року у Копенгагені під час проведення Міжнародної конференції соціальних педагогів. Їхнім головним завданням є робота з проблемними дітьми та підлітками.

Міжнародний день ненасильства. Свято було започатковане Генеральною асамблеєю ООН 2007 року. Сам термін “ненасильство” був створений відомим політичним діячем Махатмою Ганді. Дату події обрали на честь його дня народження (2 жовтня 1869 року). Він присвятив своє життя боротьбі з насильством.

День уролога. Ці лікарі піклуються про здоров’я сечовидільної системи. Урологію як окрему науку було створено 1588 року. Саме тоді іспанець Франциско Діас надрукував монографію, в які описав існуючі на той момент способи боротьби з урологічними захворюваннями.

У різних країнах світу сьогодні відзначають:

  • Гвінея – День проголошення Незалежності
  • Італія – Національний день бабусь і дідусів
  • США – Національний день прибиральника
  • Фінляндія – Свято оселедця

Цього дня у світі:

  • 1535 — французький дослідник Жак Картьє висадився в Хочелазі, назвавши це місце Монреаль.
  • 1552 — взяття московськими військами Івана Грозного Казані, анексія Казанського ханства Московським царством.
  • 1738 — У Переяславі Єпископом Переяславським Арсентієм Берло відкрито вищий навчальний заклад — Переяславський колегіум.
  • 1836 — Чарлз Дарвін повернувся з навколосвітньої подорожі на кораблі “Бігль”, що тривала майже п’ять років і привела до створення його теорії еволюції.
  • 1870 — Рим став столицею об’єднаного Королівства Італія.
  • 1918 — Гетьман України Павло Скоропадський розпочав формування української національної гвардії.
  • 1936 — в СРСР максимальний термін ув’язнення підвищено з 10 до 25 років.
  • 1946 — Відбулася прем’єра першої “мильної опери” “Далекий пагорб”.
  • 1990 — представники Студентського Братства Львова та Української студентської спілки (УСС) розпочали політичне голодування на площі Жовтневої революції (зараз Майдан Незалежності) у Києві.

Яке сьогодні церковне свято:

2 жовтня в церковному календарі – день пам’яті Кипріяна, Іустини та Феоктиста. Кипріян народився і жив в Антиохії, де ще з юних років вивчав філософію. Досягнувши зрілості, він був посвячений в жерці. Про нього часто говорили, що він віднайшов велику силу і бачив князя пітьми. Жила в Антіохії дівчина Іустина, яка була християнкою та ще й навернула в цю віру своїх батьків. Її намагався спокусити юнак Аглаїд, але дівчина не відповідала взаємністю. Тоді звернувся він до Кипріяна. Однак, навіть чари не допомогли навернути Іустину. Це змусило самого жерця повірити в християнство, він пішов до церкви і охрестився.

Після цих подій Кипріян почав проповідувати християнство, навернув багатьох язичників. Всі капища почали занепадати, тому що не було кому вже приносити жертви богам. Іустина ж в той час пішла до монастиря, де стала ігуменею. Коли розпочалися гоніння за християнами, їх обох схопили, піддали мукам і стратили. Їхні страждання бачив на свої очі воїн Феоктист, який відразу повірив в Господа, за що був страчений разом з ними.

Прикмети:

  • Крижаний вітер з сильним дощем вказують на студенну зиму
  • Небо безхмарне, чекайте на мороз
  • Олені б’ються рогами — йде негода
  • Якщо худоба, яку випустили на пасовище, раптом почала повертатися назад у двір, значить скоро піде сніг
  • Північний вітер вказує на м’яку і теплу зиму

Традиції:

  • Здавна вірили, що святі Кипріян та Іустина допомагають врятувати від злих духів. Дівчата зазвичай моляться до Іустини, а хлопці до Кипріяна.
  • Селяни в цей період збирають буряк, пастернак, моркву, щавель і петрушку та заготовляють їх на зиму.
  • За вікном часто починався сильний листопад, який натякав, що вже близько зима.

Іменини сьогодні святкують:

Андрій, Борис, Георгій, Василь, Іван, Давид, Михайло, Костянтин, Петро, Федір, Степан, Юстина

Українські захисники, які воюють на Донеччині, взяли у полон кількох російських військових, серед яких був єгиптянин.

Камала Гарріс, кандидатка від Демократичної партії на пост президента США, змінює стратегію кампанії, намагаючись залучити більше чоловіків-виборців і республіканців.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.

Кандидат у президенти США Дональд Трамп заявив, Президент України Володимир Зеленський допоміг почати війну з Росією.