Успішні операції ЗСУ в Чорному морі дозволяють працювати новому зерновому коридору – NYT

Джерело: The New York Times

Завдяки успішним атакам на російські військові кораблі в Чорному морі українським силам вдається контролювати цю територію, попри зворотні зусилля з боку РФ.

На думку аналітиків, можливість кораблів ходити, незважаючи на погрози Кремля, може бути наслідком нової здатності Києва вражати російські військові кораблі і потенційно стримувати їх від наближення до українських вод.

При цьому ще одним ймовірним стримуючим фактором, як зауважили фахівці, є те, що судна опиняються на західному узбережжі Чорного моря біля країн-членів НАТО, які допомагають відстежувати активність росіян у морі за допомогою повітряного патрулювання. Так, експерти переконані, що агресивні дії РФ там викликали б засудження.

За словами аналітика американського центру морської стратегії Теї Данлеві, останні удари ЗСУ по російських кораблях свідчать про те, що “Україна починає займати все більш наступальну позицію в Чорному морі”, і існує “зв’язок між успіхом коридору” і цією військовою кампанією.

  • До Туреччини прибуло вже друге судно, завантажене українським зерном. Балкер Aroyat пройшов тимчасовим коридором через Чорне море.
  • Світові ціни на пшеницю почали знижуватися одразу після того, як перше судно з зерном залишило один з українських чорноморських портів, уперше з моменту, коли Росія оголосила про вихід із “зернової угоди”.
  • 19 вересня вперше з моменту виходу Росії з “зернової угоди” з порту Чорноморськ вийшло вантажне судно із зерном.
  • 26 вересня вантажне судно після завантаження покинуло Чорноморський морський порт.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…