Підводні дрони та штучний інтелект: НАТО розробило систему захисту від російських диверсій

Джерело: Bloomberg

Після вибухів на Nord Stream, які відбулися рік тому, НАТО взявся за розробку технологій, покликаних в режимі реального часу виявляти різного роду диверсії біля критичної інфраструктури. Зокрема йдеться про підводні дрони та штучний інтелект.

“Якщо вдасться виявити ворожу активність, це дозволить 31 союзнику НАТО розглядати дипломатичні або військові заходи реагування на твердій основі інформації”, – прокоментував очільник відділення НАТО із захисту підводної інфраструктури, генерал-лейтенант Ганс-Вернер Вірманн.

За його словами, мета полягає в тому, щоб виявляти шкідливу поведінку поблизу підводної інфраструктури з огляду на її виникнення та ділитися цією інформацією з урядами та приватними операторами.

Як нагадали у виданні, навесні цього року Альянс попереджав, що Москва може завдати удару по інфраструктурі в Європі та Північній Америці для здобуття важелів впливу проти країн, які допомагають Україні.

“Москва застосовує комбінацію своїх військових кораблів, наукових кораблів, а також комерційних рибальських траулерів, контейнеровозів і танкерів для відстеження найважливіших підводних систем союзників по НАТО”, – пояснив Вірманн.

Також він додав, що нові технології НАТО можна використовувати для відстеження руху кораблів, якщо вони кілька разів перетинають критично важливу інфраструктуру. У майбутньому самі оптоволоконні кабелі будуть здатні виявляти втручання.

“Ми прагнемо забезпечити якнайшвидший обмін інформацією між учасниками, тому що, якщо ми хочемо виявити підозрілу поведінку в режимі реального часу, ми маємо діяти дуже швидко”, – наголосив Вірманн.

ДОВІДКОВО. 27 вересня у морському управлінні Швеції попередили про два витоки на газопроводі “Північний потік” у водах Швеції та Данії. У той же день шведська поліція розпочала розслідування у зв’язку з витоками газу з російського трубопроводу “Північний потік” та кваліфікувала цей інцидент як можливу диверсію. Правоохоронці Швеції кваліфікували витоки з газопроводу Nord Stream як “грубу диверсію”.

Зауважимо, Польщу, як і Україну, розглядали як можливого організатора вибухів, які пошкодили газопроводи Nord Stream на дні Балтійського моря. Натомість влада країни відкинула подібні припущення.

При цьому відомо, що судно “Андромеда”, яке виступало ключовою фігурою в межах розслідування вибухів на газопроводах Nord Stream, орендувала польська туристична агенція, власниками якої є українці.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.