Найближчим часом ціни на пшеницю можуть досягти нового історичного мінімуму – Bloomberg

Джерело: Bloomberg

Небувалі врожаї в низці країн Північної півкулі компенсували кризу, спричинену виходом РФ із “зернової угоди”. Як наслідок, пшениця стрімко дешевшає: падіння цін найгірше за квартальними втратами за останні 14 років.

Як розповіли у виданні, ф’ючерси на Чикаго втратили близько 11% за останні три місяці та знижуються четвертий квартал поспіль.

“Події навколо початку конфлікту в Україні продемонстрували, що в наші дні світ загалом має спосіб доставляти зерно людям, які його потребують. Це може бути новий, низький рівень цін на пшеницю”, – прокоментував Майкл Уайтхед, керівник відділу аналізу агробізнесу в ANZ Group Holdings.

Після припинення зернових угод Україна почала використовувати інші експортні маршрути, такі як річка Дунай, яка в останні місяці неодноразово зазнавала ударів з боку Росії. Водночас в українські порти на Чорному морі почали повертатися судна, однак все ще зарано говорити про те, чи приведуть зусилля щодо відкриття коридору до збільшення постачань.

  • Польща виділяє мільярди субсидій і підтримує ембарго ЄС на пшеницю, кукурудзу, ріпак і соняшник, хоча термін дії цього ембарго вже закінчився. Експерти кажуть, що суперечка через зерно може бути сигналом про нові проблеми, оскільки європейські фермери відчувають загрозу через величезні обсяги українського сільськогосподарського виробництва.
  • Завдяки успішним атакам на російські військові кораблі в Чорному морі українським силам вдається контролювати цю територію, попри зворотні зусилля з боку РФ.
  • Світові ціни на пшеницю почали знижуватися одразу після того, як перше судно з зерном залишило один з українських чорноморських портів, уперше з моменту, коли Росія оголосила про вихід із “зернової угоди”.

Канада планує надати Україні пакет військової допомоги на суму 64,8 млн канадських доларів (47 млн доларів США), заявив міністр оборони країни Білл Блер. Він включатиме стрілецьку зброю, боєприпаси та захисне спорядження.

Українські захисники, які воюють на Донеччині, взяли у полон кількох російських військових, серед яких був єгиптянин.

Камала Гарріс, кандидатка від Демократичної партії на пост президента США, змінює стратегію кампанії, намагаючись залучити більше чоловіків-виборців і республіканців.

На цей вікенд можна сміливо планувати прогулянки та роботу на відкритому повітрі — буде прохолодно,…

Очільник Головного управління розвідки Міноборони (ГУР) Кирило Буданов підтвердив, що зараз на сході Росії майже 11 000 північнокорейських піхотинців проходять підготовку для участі в бойових діях в Україні.