Латвія надіслала тисячам росіян, які не вивчили мову, листи з проханням залишити країну

Джерело: The Insider

Управління у справах громадянства та міграції надіслало 3255 листів про закінчення терміну дії посвідки на проживання тим громадянам РФ, що не подали документи для запиту статусу постійного жителя Євросоюзу, зазначила голова управління Майра Розе.

Раніше управління повідомляло, що до 1 вересня 2023 року 3541 громадянин РФ не подали документи на набуття статусу постійного жителя ЄС або не записалися на повторний іспит з латиської мови, тож мають залишити країну до 30 листопада 2023 року.

Згідно з законодавством, російським громадянам, що отримали в Латвії постійний дозвіл на проживання, але не підтвердили знання латиської мови на рівні А2 (верхній ступінь початкового рівня — тобто володіння мовою, достатнє для елементарного побутового спілкування), посвідки на проживання втратять.

Термін початку вересня був крайнім для російських громадян, які мешкають у Латвії, щоб довести своє знання латиської мови. Цього тижня Сейм Латвії вирішив продовжити термін і надати дворічний перехідний період для тих, хто спробував скласти мовний іспит.

З-поміж 25 000 громадян Росії, які підпадають під нові правила, 14 000 вже подали документи на отримання статусу постійного жителя Латвії. Ще 1000 подали заяву на отримання тимчасової посвідки на проживання, оскільки вони не знали про продовження терміну складання іспиту. 6700 осіб подали заявку на повторний іспит.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.