Літаки, автомобілі, вагони: уряд схвалив проєкт рішення про вилучення рухомого майна РФ

Джерело: Міністерство економіки України

Сьогодні, 6 жовтня, Кабінет міністрів України схвалив проєкт указу президента України про введення в дію рішення РНБОУ щодо примусового вилучення майна Російської Федерації та її резидентів.

Проєкт документа передбачає вилучення понад 800 одиниць рухомого майна.

Згідно схваленого урядом проєкту указу президента пропонується, зокрема, вилучити:

  • близько 500 вагонів, піввагонів, платформ, цистерн і ін.;
  • нафтоналивний танкер;
  • понад 300 вантажних та легкових автомобілів;
  • автоцистерни;
  • будівельну техніку;
  • авіаційні двигуни.

Також буде вилучено 7 МіГ-25 ЗС РФ в неробочому стані, які підуть на запчастини до українських бойових літаків.

Згідно з законом “Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів”, примусове вилучення в Україні об’єктів права власності РФ та її резидентів здійснюється без будь-якої компенсації чи відшкодування.

“Проведено значну роботу з верифікації активів, якими володіє держава-агресорка на території України, уточнення наявних даних. Особливу увагу ми приділили доказовій базі – Україна повинна мати бездоганні юридичні позиції на випадок звернення агресора до міжнародних судових органів. Рухоме майно –  вагони, вантажівки, спеціальна техніка – працюватиме на економіку України чи посилюватиме обороноздатність нашої держави на фронті”, – зазначила очільниця Мінекономіки Юлія Свириденко.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.