Держаудитслужба втретє влаштувала перевірку КБ «Луч»

Джерело: пресслужба КБ”Луч”

Державна аудиторська служба втретє прийшла з перевірками до державного підприємства КБ “Луч”, яке займається випуском необхідного для збройних сил озброєння, зокрема, ракетних комплексів “Вільха”, крилатих ракет “Нептун” та протитанкових ракетних комплексів “Стугна”.

Як розповіли в підприємстві, через 10 днів після публічного звернення КБ “Луч” щодо хибності висновків Держаудитслужби та пов’язаних з цим загроз, 29 вересня, Державна аудиторська служба розпочала ревізію “окремих питань” діяльності ДП “ДержККБ “Луч”, в тому числі щодо включення прибутку до складу ціни на нашу продукцію.

Відомо, що Держаудитслужба ще раніше звернулася до Міноборони із вимогою про стягнення отриманого підприємствами прибутку.

“КБ “Луч” за власні обігові кошти розробляє нові системи озброєння, ліквідовує наслідки ракетних ударів, відновлює та замінює пошкоджене обладнання та продукцію, здійснює релокацію виробництва та нарощує виробничі потужності. Ці обігові кошти формуються прибутком, отриманих в тому числі від державних контрактів. Дозволений розмір прибутку прямо передбачений постановою №363 від 3 березня 2021 року, чинною і зараз.
Вимога Держаудитслужби щодо повернення прибутку є критичною для діяльності підприємства і ставить під питання виживання оборонно-промислового комплексу”, – мовиться в дописі.

При цьому, як зауважили в підприємстві, це вже третя за час воєнного стану перевірка ДАСУ, яка “викликає здивування та відволікає людські ресурси від розробки та виробництва озброєння”.

“ДП “ДержККБ “ЛУЧ” публічно звертається до Кабінету міністрів України та Верховної Ради України ввести мараторій на проведення, в тому числі Держаудитслужбою, перевірок підприємств ОПК до припинення воєнного стану на території України”, – йдеться в заяві.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.