SEC подала на Маска до суду через відмову свідчити у розслідуванні щодо купівлі Twitter

Джерело: Financial Times

Американська Комісія з цінних паперів і бірж (SEC) подала до суду на мільярдера Ілона Маска через його відмову свідчити у розслідуванні щодо купівлі ним акцій компанії Twitter за 44 млрд доларів.

У поданні до федерального суду Каліфорнії SEC заявила, що проводить “поточне непублічне розслідування” щодо того, чи порушив Маск “різні положення федерального законодавства про цінні папери” у зв’язку з придбанням ним акцій Twitter.

За даними SEC, Маск не з’явився 15 вересня, щоб дати свідчення. Своєю чергою, Комісія звернулась до суду з проханням примусити мільярдера з’явитися, “зважаючи на відверту відмову Маска підкоритися”.

Згідно з поданою заявою SEC, регулятор розпочав своє розслідування у квітні 2022 року і отримав багато документів від третіх осіб в межах своїх запитів, в тому числі від самого Маска. Винахідник також двічі давав свідчення в липні 2022 року.

При цьому в заяві вказано, що Маск спочатку погодився дати додаткові свідчення в межах розслідування, але потім повідомив співробітникам SEC, за два дні до запланованої явки, що він цього не зробить, висунувши “кілька неправдивих заперечень, включаючи заперечення проти Сан-Франциско як відповідного місця для надання свідчень”.

Так, Маск звинуватив регулятора в тому, що він намагається використати свої повноваження з видачі повісток для “переслідування”, наголосивши, що нещодавно опублікована його біографія авторства Волтера Айзексона містить “потенційно важливу інформацію”, а це передбачає, що йому не потрібно з’являтися в суді.

Водночас він відмовився від зустрічі в Техасі та інших запропонованих дат у жовтні та листопаді.

Як пояснили у виданні, перед тим, як у жовтні минулого року зробити пропозицію про купівлю компанії за 54,20 дол. за акцію, Маск, накопичив 9,2% акцій Twitter. Це перевищило 5-відсотковий поріг, який запускає вимоги щодо розкриття інформації.

У квітні SEC надіслала Маску листа, в якому запитала, чому він не подав відповідну декларацію до кінця березня і чому він спочатку зазначив, що збирається бути пасивним інвестором.

Українська співачка Джамала анонсувала нову пісню “Люблю”, яка, схоже, вийде на платформах 24 травня. В опублікованому відео в Instagram видно, як вагітна Джамала виконує приспів, тримаючись за живіт.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) оголосив про намір подати ордери на арешт лідерів ХАМАСу та прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху. Причиною назвали воєнні злочини та злочини проти людяності, пов’язані з подіями 7 жовтня та війною в Газі.

Американський актор Дебні Коулмен, відомий ролями у фільмах “З дев’ятої до п’ятої” та “Тутсі”, помер у віці 92 років.

У мережі поширився інтернет-тренд щодо приручення домашніх тварин — до нього долучилися й українські військові. Наприклад, користувачка @wikentiyax розповіла про долю кота, якого назвали Паладін.

У неділю, 19 травня, гелікоптер, на борту якого перебував президент Ірану Ібрагім Раїсі, зазнав аварії. Невдовзі стало відомо, що внаслідок авіакатастрофи загинули всі пасажири. Світові лідери висловив свої співчуття у зв’язку із загибеллю Раїсі.