Китайські науковці спостерігатимуть за зміною клімату на горі Чо-Ойю в Гімалаях

Джерело: Xinhua

Китайські вчені встановили метеостанції на Чо-Ойю, шостій найвищій горі світу на кордоні Тибету та Непалом, збільшуючи кількість високогірних метеорологічних датчиків у Гімалаях, призначених для моніторингу зміни клімату.

Як розповіли у виданні, з кінця вересня китайська команда встановила п’ять автоматичних метеостанцій на Чо-Ойю на висоті від 4950 метрів до її вершини та вперше зібрали там зразки снігу і льоду.

Результати початкових досліджень показали, що шар льоду на Чо-Ойю був найтовстішим серед вершин вище 8 000 метрів, його товщина перевищувала 70 метрів.

Метеостанції на Чо-Ойю, що в перекладі з тибетської означає “Бірюзова богиня”, розширюють китайську метеорологічну мережу в Гімалаях, яка передбачає моніторинг 8 848-метрового Евересту, також на кордоні з Непалом, і 8 013-метрової Шишапангми, чотирнадцятої найвищої гори світу в Тибеті.

Зазначено, що моніторинг наслідків глобального потепління набув особливої актуальності через одне із найспекотніших літ у північній півкулі цього року.

За словами Ян Вея, дослідника з Інституту досліджень Тибетського нагір’я Китайської академії наук, висотний нагляд необхідний для уникнення таких катастроф, як повені і льодовикові лавини, спричинені таненням льодовиків.

Так, п’ять автоматичних метеостанцій були встановлені на горі Чо-Ойю, а на двох нижніх станціях було встановлено обладнання для спостереження за опадами.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.