Швейцарія виділить понад 100 млн євро на гуманітарне розмінування в Україні

Джерело: пресслужба міністерства економіки України

Уряд Швейцарії виділить понад 100 млн євро на гуманітарне розмінування в Україні протягом наступних 4 років. Про допомогу оголосили на зустрічі, яка відбулася в рамках Першої Міжнародної донорської конференції з гуманітарного розмінування України в Загребі 11 жовтня.

За словами міністерки економіки України Юлії Свириденко, Україна дотримується міжнародної системи пріоритетів у гуманітарному розмінуванні. Спочатку перевіряється критична інфраструктура, така як газопроводи та лінії електропередач. Далі обстеження для забезпечення безпеки громадян і огляд домівок. Третім етапом є розмінування земель сільськогосподарського призначення, і останнім – розмінування лісів і водойм.

“Масштаби забруднення України мінами та снарядами, що не вибухнули, безпрецедентні та найбільші з часів Другої світової війни. Самотужки наша держава вирішити проблему не в змозі. І ми дуже вдячні Уряду Швейцарії за допомогу та підтримку, яку отримує Україна в цій сфері”, – зазначила Юлія Свириденко.

Загалом, після результатів конференції багато країн висловили готовність надавати підтримку Україні в гуманітарному розмінуванні. Зазначають, що загальний обсяг допомоги становить практично пів мільярда євро, враховуючи раніше отриману підтримку та нові пакети допомоги, які було оголошено під час конференції.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.