В Україні планують до 2030 року скоротити гендерний розрив в оплаті праці з 18,6% до 13,6%

Джерело: Міністерство економіки України

Міністерка економіки України Юлія Свириденко повідомила, що до 2030 року в Україні планують скоротити розрив в оплаті праці чоловіків та жінок з 18,6% до 13,6%.

Міністерство економіки розробило Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року та презентувало її у травні цього року.

Своєю чергою, 15 вересня уряд ухвалив стратегію та затвердив операційний план заходів з її реалізації на 2023-2025 роки.

Завдяки імплементації стратегії планується досягти трьох ключових цілей:

  • удосконалити законодавство про рівну оплату праці;
  • сприяти подоланню стереотипів і дискримінації щодо професій за ознакою статі;
  • створити сприятливі умови для зручного поєднання сімейних і професійних обов’язків.

“Наша стратегія також має вимірювальну мету – до 2030 року ми хочемо скоротити розрив в оплаті праці чоловіків та жінок на 5 в.п., тобто з 18,6% до 13,6%. Після перемоги Україна має стати країною без бар’єрів та без упереджень. Національна стратегія подолання гендерного розриву в оплаті праці – лише один з інструментів переходу нашого суспільства на нові стандарти”, – сказала очільниця Мінекономіки.

За її словами, від травня Міністерство економіки вже почало реалізовувати цю стратегію і досягло перших результатів: 

  • Міністерство економіки підготувало проєкт Трудового кодексу;
  • Партнери — UN Women Ukraine – невдовзі розпочнуть всеукраїнську комунікаційну компанію;
  • Було відновлено перевірки Держпраці;
  • Уряд подав заявку на приєднання до рекомендації Ради ОЕСР щодо забезпечення гендерної рівності у сферах освіти, зайнятості й підприємництва;
  • Міністерство економіки реалізує грантову програму “єРобота”, яка сприяє залученню жінок, у тому числі дружин ветеранів, до розвитку підприємництва. Більшість переможців за програмою складають жінки.

 

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.