Путін намагається зменшити очікування значного просування армії РФ навколо Авдіївки – ISW

Джерело: ISW

Володимир Путін змінив риторику щодо наступу російських військ на Авдіївку, “зменшуючи очікування” щодо ймовірного просування на цьому напрямку.

За даними аналітиків, в одному зі своїх інтерв’ю Путін заявив, що російські сили ведуть “активну оборону” на Авдіївському, Куп’янському та Запорізькому напрямках. Експерти переконані, що Путін назвав наступ під Авдіївкою “активною обороною”, а не “активними бойовими діями”, спробувавши зменшити очікування значного російського просування на цьому напрямку.

“Російські війська навряд чи здійснять значні прориви або відріжуть українські сили в населеному пункті в найближчій перспективі, а потенційні масштабні просування, ймовірно, вимагатимуть значного і тривалого залучення особового складу та матеріальних засобів”, – зауважили аналітики.

При цьому вказано, що російський інформаційний простір в цілому стримує свій початковий оптимізм щодо перспектив російських наступальних операцій поблизу Авдіївки. Армія РФ продовжила наступ, спрямований на оточення Авдіївки 15 жовтня, але поки що не досягла успіхів на тлі ймовірного зниження темпів операцій у цьому районі.

Водночас російські джерела заявили, що російські армійці не досягли бажаного швидкого прориву, зіштовхнулися зі значними втратами і, ймовірно, повільнішим, ніж очікувалося, темпом просування.

Проте російські бойовики, ймовірно, продовжуватимуть наступальні операції у такому зниженому темпі у найближчій перспективі і залишатимуться загрозою для українських сил у цьому районі, хоча навряд чи зможуть досягти вирішального прориву або оточення Авдіївки.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…