Помер експрезидент Фінляндії, що був лауреатом Нобелівської премії миру

Джерело: адміністрація фінського президента

У віці 86 років помер експрезидент Фінляндії та лауреат Нобелівської премії миру Мартті Ахтісаарі. Він пішов із життя 16 жовтня.

Він був 10-м президентом Фінляндії, з 1994 по 2000 роки. До цього працював у міністерстві закордонних справ країни та обіймав посади в Організації Об’єднаних Націй.

Як зазначило Reuters, Ахтісаарі був мирним посередником у зонах конфлікту в Косові, Індонезії та Північній Ірландії. Він відмовлявся визнавати, що ці війни та конфлікти були неминучими.

Завдяки своєму “Фонду миру Мартті Ахтісаарі”, що відігравав роль у міжнародних мирних переговорах та посередницьких зусиллях, був удостоєний Нобелівської премії миру.

“Він був президентом за часів змін і привів Фінляндію в глобальну епоху ЄС”, – заявив чинний фінський президент Саулі Нійністе.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.