Євроюст зібрало тисячі доказів агресії РФ проти України – The Guardian

Джерело: The Guardian.

Президент Євроюсту Ладислав Хамран заявив, що міжнародна група прокурорів, яка має на меті притягнути до суду вище керівництво Росії у справі про злочини агресії проти України, вже зібрала тисячі доказів.

“Ми говоримо про безпрецедентну кількість доказів. Нині йдеться про тисячі доказів. Але це те, що змінюється щодня. До Євроюсту надходить дедалі більше матеріалів із різних країн, і я розумію, що зрештою ми говоритимемо про сотні тисяч доказів”, – прокоментував він.

За словами Хамрана, прокурори аналізують записи телефонних розмов, відео, супутникові зображення та свідчення очевидців, збираючи велику кількість доказів.

Як розповіли у виданні, Євроюст координує команду з кількох європейських країн, України, США і Міжнародного кримінального суду, яка намагається притягнути вище керівництво в Кремлі до відповідальності за повномасштабне вторгнення РФ на територію України.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Станом на 22:00 п’ятниці, 4 жовтня, від початку цієї доби на фронті відбулося 97 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація на Курахівському напрямку. Також ворог активний на Покровському, Куп’янському та Лиманському напрямках.

Протягом дня, 4 жовтня, армія РФ здійснила 50 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 84 вибухи. 

У п’ятницю, 4 жовтня, суд у Мінську засудив десяток осіб до тюремного ув’язнення від двох до 25 років за допомогу в скоєнні того, що Білорусь назвала “терористичним актом” на військовому аеродромі за межами столиці минулого року.