Масштабніші, ніж раніше: в ISW оцінили операції ЗСУ на лівому березі Херсонщини

Джерело: Інститут вивчення війни

Фахівці ISW зауважили, що наземні операції Збройних сил України на лівому, тимчасово окупованому березі Херсонщини, є масштабнішими, аніж раніше.

Зокрема аналітики наголосили, що, ймовірно, ЗСУ зберігають присутність у деяких районах лівого берега поблизу берегової лінії ріки Дніпро та Антонівського залізничного мосту.

Фахівці додали, що російські воєнкори обговорюють операції ЗСУ на лівому березі Херсонщини вже другу добу поспіль.

Один із них заявив, що дві українські диверсійно-розвідувальні групи української морської піхотної бригади переправилися через річку Дніпро, розбили російські війська в цьому районі та завоювали плацдарм у селі Кринки (30 км на схід від м. Херсона та приблизно 2 км углиб материка від берегової лінії р. Дніпро).

Фото: understandingwar.org

Він стверджував, що російська піхота контратакувала та відтіснила українські сили до околиць села, але зазначив, що українські війська все ще контролюють деякі будинки в Кринках і чекають на підкріплення в цьому районі.

Інший російський воєнкор повідомив, що в атаках на Кринки українські сили використали більше живої сили, ніж у попередніх операціях.

Кілька російських джерел, зокрема окупаційний глава Херсонської області Володимир Сальдо, стверджували, що російським військам вдалося відкинути українські сили з району Пойма-Піщанівка-Підстепне (15 км на схід від Херсона) до берега Дніпра та до позицій під Антонівським залізничним мостом, де, за їх словами, українські сили намагаються відпочити та перегрупуватися під постійними авіаційними та артилерійськими ударами Росії.

Український Генштаб також мовчазно визнав українські операції на лівому березі і повідомив 19 жовтня, що російська авіація завдала ударів по Піщанівці, маючи на увазі, що українські сили діють у місті.

“У той час, як російські джерела продовжують пропонувати дещо розбіжні твердження щодо масштабів українських атак на східному березі, ISW продовжує оцінювати, що поточні українські дії видаються масштабнішими, ніж спостережувані раніше тактичні рейди, а наявні геолокаційні кадри вказують на те, що українські сили зберігають присутність вздовж берегової лінії та біля Антонівського залізничного мосту, попри контратаки росіян”, – резюмували аналітики.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…