В Україну повернули 14 цінних історичних артефактів, які викрали росіяни

Джерело: Міністерство культури та інформаційної політики України

Національному заповіднику “Києво-Печерська лавра” передали 14 культурних цінностей, раніше викрадених російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій України.

Їх намагалися незаконно ввезти на територію США.

Зображення: Мінкульт

Предмети археології передала американська сторона посольству України в США, відтак МЗС їх доставило в Україну й передало Міністерству культури та інформаційної політики України.

“Можна образно сказати, що в Україну надійшла партія зброї. Це древня зброя – від часів енеоліту до середньовіччя. Міністерством прийнято рішення передати на тимчасове зберігання 14 артефактів Національному заповіднику “Києво-Печерська лавра”, а потім МКІП визначить місце їх експонування”, – сказав т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Зображення: Мінкульт

У відомстві зазначили, що в умовах війни страждає українська культурна спадщина.  Це не тільки архітектура, а й величезна кількість археологічних пам’яток, особливо це стосується півдня та сходу України. Багато з таких місць окупанти грабують під час будівництва своїх укріплень на тимчасово окупованих територіях.

Зображення: Мінкульт

Протягом 2022 року міністерство активно співпрацювало зі Службою зовнішньої розвідки України щодо ідентифікації предметів археології, які затримала Митно-прикордонна служба США.

За цей час американська сторона затримала понад 20 відправлень з предметами археології. Вони можуть походити з території України та незаконно ввозилися на територію США.

Зображення: Мінкульт

Нагадаємо, що на початку березня 2023 року американська сторона передала Україні крем’яну сокиру періоду пізнього енеоліту – ранньої бронзи, дві залізні шаблі та залізний меч доби середньовіччя.

Міністерство внутрішніх справ Естонії днями визнало недостатніми зміни, котрі внесла Естонська православна церква Московського патріархату до свого статуту для розриву зв’язків з Москвою.

Західні дипломати та частина українських посадовців вважають, що найімовірнішим компромісом для завершення війни, Росія збереже контроль над окупованими територіями, а Київ набуде членства в НАТО та гарантій безпеки від альянсу.

Голова ОВА Артем Лисогор повідомив, що на ТОТ Луганщини росіяни вирішили повернутися до радянської практики та запровадили патрулювання вулиць так званими “народними дружинами”.

Посол Росії у Вашингтоні Анатолій Антонов закінчив роботу у США та повертається до Москви. 

Лідер фракції “Європейська солідарність” Петро Порошенко під час поїздки на південний напрямок передав у підрозділ 126-ї окремої бригади ТрО партію FPV-дронів, а також купольний РЕБ, детектори дронів “Ванільний цукорок” та “Мавіки”.