З‘явились нові докази щодо постачань озброєння ХАМАСу з Північної Кореї – AP

Джерело: Associated Press

Під час нападу на Ізраїль 7 жовтня бойовики ХАМАСу, ймовірно, використовували зброю з Північної Кореї. На це вказують відео, записані самими ж терористами, а також трофеї, захоплені Ізраїлем під час тих подій.

Зокрема про те, що ХАМАС використовував північнокорейські реактивні гранатомети F-7, кажуть офіційні особи Південної Кореї, два незалежні експерти з північнокорейської зброї та власний аналіз видання трофейної зброї.

“Північна Корея впродовж тривалого часу підтримує палестинських бойовиків, і північнокорейську зброю раніше було задокументовано серед заборонених постачань”, – пояснив Н. Р. Джензен-Джонс, експерт зі зброї, який працює директором консалтингової компанії Armament Research Services.

За його словами, такі постачання фіксували раніше не лише до Сектору Гази, але також до Лівану, Іраку та Сирії.

Своєю чергою, старший науковий співробітник Small Arms Survey, який написав посібник із легкого озброєння КНДР, Метт Шредер зауважив, що на відео ХАМАСу добре видно, як бойовики тримають гранатомет із характерною червоною смугою вздовж боєголовки реактивного снаряда, що відповідає дизайну саме північнокорейського F-7.

Крім того, аналогічна червона смуга та інші ознаки є на тій зброї ХАМАСу, що стала трофеями армії Ізраїлю та була показана журналістам на одному із брифінгів.

Як зазначили у виданні, раніше у своїх пропагандистських відео та фотографіях ХАМАС показував своїх бойовиків із північнокорейською керованою протитанковою ракетою Bulsae.

Згідно із заявою Джензена-Джонса, на фото і відео, зроблених під час атаки 7 жовтня, він також помітив використання терористами північнокорейської самозарядної гвинтівки Type 58, що є варіантом автомату Калашникова.

“Багато північнокорейської зброї надав Іран групам бойовиків, і вважається, що це основний спосіб, за допомогою якого палестинські бойовики отримали північнокорейську зброю”, – переконаний експерт.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.