У Латвії виявлено більше ста «нелояльних» працівників на об’єктах критичної інфраструктури

Джерело: LSM

Після початку повномасштабного вторгнення РФ на територію України Служба держбезпеки Латвії (VDD) виявила понад сотню “ймовірно неблагонадійних” співробітників на підприємствах критично важливої інфраструктури країни.

Як розповіли у національному мовнику, після початку повномасштабної війни в Україні VDD перевірила понад 7,8 тис. працівників різних компаній у Латвії, в тому числі понад 4 тис. – цього року.

При цьому в листуванні з редакцією однієї з програм Латвійського TV спецслужба підтвердила, що “невідповідними потрібним критеріям” визнано 115 осіб. Чи продовжують всі ці люди залишатися на посадах, і як саме перевіряють співробітників – VDD не розголошує.

Зазначається, що Служба держбезпеки й раніше перевіряла не лише співробітників критично важливих підприємств, а й людей, яким у зв’язку з проведенням ремонтних робіт чи забезпеченням інших послуг треба бути присутнім на територіях таких підприємств.

Через російську агресію щодо України кількість таких перевірок різко збільшено, вони стали більш ретельними. Іноді керівники критично важливих об’єктів самі просять перевірити тих чи інших співробітників, додали в агентстві.

За словами радника президента Латвії Едгарса Рінкевича з питань нацбезпеки Айварса Пуріньша, дії РФ проти України підвищили розуміння ризиків, допомогли всім побачити те, що раніше здавалося “немислимим”. Відтак видозмінено аналіз ризиків та протидію загрозам.

Також Пуріньш вважає позитивним той факт, що до людей, від яких залежить критична інфраструктура, прикуто посилену увагу.

  • Управління у справах громадянства та міграції надіслало 3255 листів про закінчення терміну дії посвідки на проживання тим громадянам РФ, що не подали документи для запиту статусу постійного жителя Євросоюзу, зазначила голова управління Майра Розе.

Станом на 22:00 в п’ятницю, 20 вересня, ще на семи напрямках фронту тривають боєзіткнення. З початку доби відбулося 190 боїв.

Знову збільшилась кількість поранених внаслідок обстрілу РФ Харкова. Наразі відомо про сім постраждалих, з них двоє дітей 10 та 12 років.

Сполучені Штати готують пакет військової допомоги Україні на 375 мільйонів доларів, повідомили Reuters у п’ятницю, 20 вересня, два американських посадовці.

Внаслідок російської атаки по Харкову вже відомо про чотирьох постраждалих, серед них 10-річна дитина з гострою реакцією на стрес.

Російські загарбники в п’ятницю ввечері, 20 вересня, вкотре атакували Харків. Є постраждалі.