Вчені з’ясували історію походження Великого Сфінкса в Єгипті

Джерело: New York Post

Науковцям вдалося з’ясувати, як саме був побудований Великий Сфінкс в Єгипті понад 4500 років тому.

Як розповіли у виданні, протягом багатьох століть фахівці вважали, що обличчя статуї – з вапняку, знайденого вздовж річки Ніл у Гізі, найімовірніше, було вирізано вручну мулярами, але вони не могли зрозуміти, як було створено масивне багатошарове тіло.

Під час дослідження, проведеного вченими з Нью-Йоркського університету, проаналізовано, як вітер рухається проти скельних утворень. Зокрема науковці взяли насипи м’якої глини з більш твердим і менш схильним до ерозії матеріалом всередині, щоб імітувати місцевість північно-східного Єгипту, а потім промили ці утворення швидким потоком води, який діяв як вітер.

За словами старшого автора дослідження Лейфа Рістрофа, результати пропонують можливу історію походження того, як утворення, подібні Сфінксу, можуть виникнути внаслідок ерозії. Згідно досліджень, сфінксоподібні форми насправді можуть виникати з матеріалів, що руйнуються швидкими потоками.

Відтак, результатом такого експерименту стала левова голова, підрізана шия, лапи та спина. Рістроф зауважив, що сьогодні є ярданги, які виглядають як тварини, що сидять або лежать, що й підтверджує отримані висновки.

При цьому додається, що експеримент перевіряв теорію, запропоновану ще в 1981 році геологом Фаруком Ель-Базом, який стверджував, що Великий Сфінкс створено природним шляхом в результаті ерозії піску вітром.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.