Ізраїль припинив попереджати Росію про свої удари по Сирії – Bloomberg

Джерело: Bloomberg

Після того, як Ізраїль почав війну з ХАМАСом, він також посилив удари по підтримуваних Іраном бойовиках у Сирії, які підійшли до ізраїльського кордону. Ця подія супроводжується ключовою зміною політики Ізраїлю – тепер він не завжди попереджає Росію заздалегідь про напади на територію Сирії.

Зміни, про які повідомляють особи, знайомі з ситуацією, разом із посиленням нападів погіршують і без того проблемні відносини між Ізраїлем і Росією.

Крім того, існує небезпека того, що Сирія стане новим фронтом у війні Ізраїлю та ХАМАСу, ситуації, якої США та регіональні союзники намагаються уникнути, намагаючись стримати конфлікт. Напруженість вже висока на кордоні Ізраїлю з Ліваном, на базі Хезболли, звідки вона щодня веде перестрілку з ізраїльськими військовими.

“Поширення (конфлікту – ред.) на Сирію – це не просто ризик, це вже почалося”, – заявив цього тижня Гейр Педерсен, спеціальний посланник ООН у цій країні.

За останнє десятиліття Сирія стала глобальним полем битви. США мають там майже 1000 військових для протидії ісламістським екстремістам, а Туреччина бореться з курдськими групами на півночі. Іран і Росія тим часом допомагають президенту Башару Асаду залишатися при владі. Сотні тисяч мешканців були вбиті, мільйони змушені тікати.

Сьогодні повноцінну війну змінили періодичні бойові дії, але конфлікт в Ізраїлі та секторі Газа загострює напруженість.

30 жовтня ізраїльські військові літаки розбомбили сирійську військову базу в південній провінції Дараа. За словами людей, обізнаних із ситуацією, це сталося після того, як Ізраїль розкидав листівки із застереженнями сирійським військам не дозволяти Ірану та його помічникам діяти біля кордону з Ізраїлем.

П’ятьма днями раніше Ізраїль завдав удару по складу зброї на великій сирійській базі на півдні країни, де разом із сирійськими військами працюють іранські офіцери та бойовики її проксі-групи “Хезболла”. Внаслідок атаки загинуло понад десяток сирійських солдатів і офіцерів. Ізраїльські військові літаки також вразили радари повітряного спостереження на сусідньому об’єкті, додали вони.

На об’єкті поруч з цією базою час від часу присутні військовослужбовці російської військової поліції. Незрозуміло, чи були вони там, коли Ізраїль завдав удару. Сирійські військові визнали обидві атаки.

Ізраїль не повідомляв Росію заздалегідь про удари.

Протягом багатьох років Ізраїль регулярно завдавав ударів по цілях у Сирії, головним чином для того, щоб перешкодити там бойовикам Хезболли або забезпечити безпеку свого північно-східного кордону. Оскільки Росія втрутилася у сирійську війну в 2015 році, вона координує дії з Ізраїлем, щоб переконатися, що їхні сили не зіткнуться або помилково не обстріляють одна одну.

Ці попередження Росії принесли користь обом країнам. П’ять років тому президент Росії Володимир Путін запевнив прем’єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, що зробить усе, щоб Іран і Хезболла не змогли закріпитися на південному заході Сирії, навпроти Голанських висот.

Але після того, як у 2022 році Росія почала повномасштабну війну в Україні, РФ зміцнила альянс з Іраном, погіршивши відносини з Ізраїлем. Війна проти ХАМАСу, який керує Газою і також підтримується Іраном, і тісна співпраця між Ізраїлем і США ще більше віддалили їх одне від одного.

США перекинули два авіаносці до регіону з 7 жовтня, коли бойовики ХАМАСу напали на південні ізраїльські громади та вбили 1400 осіб, багато з яких діти. Вашингтон підтримав Ізраїль, який завдав масових авіаударів по Газі та почав наземний наступ. Росія розкритикувала дії Ізраїлю, який, за словами влади ХАМАСу, убив понад 9000 осіб.

Ізраїль засудив Росію за прийняття делегації ХАМАСу і заступника міністра закордонних справ Ірану минулого тижня. А 29 жовтня натовп увірвався в аеропорт у Дагестані на півдні Росії, щоб знайти пасажирів рейсу, що прибував з Ізраїлю. Путін звинуватив в антисемітському інциденті Україну та західні спецслужби.

“Росія в основному підтримує наших ворогів”, – сказав Амос Ядлін, колишній керівник ізраїльської військової розвідки, маючи на увазі тісну військову співпрацю Москви з Іраном і її контакти з такими групами, як ХАМАС і Хезболла.

Відтоді, як почалася війна Ізраїлю та ХАМАСу, сотні підтримуваних Іраном ополченців перемістилися від іраксько-сирійського кордону, щоб бути ближче до Ізраїлю. За словами Чарльза Лістера, який очолює програму щодо Сирії у Вашингтонському аналітичному центрі Інституту Близького Сходу, вони здійснили щонайменше 12 нападів на Ізраїль.

Він сказав, що його спостереження також вказують на 33 атаки пов’язаних з Іраном збройних формувань на американські бази в Іраку та Сирії за той самий період. Він сказав, що Росія посилила радіоелектронні перешкоди зі своєї бази Хмеймім у Сирії, що заважало комерційному авіасполученню, включаючи рейси, що приземлялися в Тель-Авіві.

“Росія дуже рада відступити, усунутись і спостерігати за розгортанням хаосу. Але вона також рада сприяти хаосу”, – сказав Лістер.

Бадр Джамус, лідер сирійської опозиції зі Стамбула, сказав, що Москва може бути задоволена ескалацією, яку підтримує Іран, на ізраїльсько-сирійському фронті, щоб ще більше відволікти Захід від України. За його словами, Путін також може захотіти змусити США та їхніх союзників звернутися за допомогою до Росії, щоб запобігти ширшій пожежі.

“Росія повністю зв’язалася з Іраном, тому що вони стали залежними від Ірану щодо багатьох військових можливостей”, – сказав Мануель Трайтенберг, виконавчий директор Тель-Авівського інституту досліджень національної безпеки.

  • За інформацією ЗМІ, між прем’єр-міністром Ізраїлю та президентом Росії зберігалось “тепле спілкування”, однак зараз цьому прийшов кінець.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Служба порятунку ведмедів Аппалачі (ABR), розташована неподалік від національного парку Грейт-Смокі-Маунтінс у штаті Теннессі (США), виявила вбитого чорного ведмедя, який намагався поїсти млинців на узбіччі дороги.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Представник охорони здоров’я Канади повідомив, що дитина померла від сказу після того, як прокинулася через кажана у своїй спальні.

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.