Вперше у світі: американські хірурги провели трансплантацію ока

Джерело: BBC

У Нью-Йорку хірурги провели першу у світі повну трансплантацію ока чоловіку. Однак лікарі наголошують, що немає 100% впевненості, що пацієнт відновить зір.

Пацієнтом став Аарон Джеймс, який втратив більшу частину обличчя внаслідок удару струмом. Операція з трансплантації тривала 21 годину.

Лікарі роками успішно трансплантували рогівку ока, проте трансплантацію всього органу можна вважати проривом у прагненні відновити зір для мільйонів осіб.

Джеймс був працівником високовольтної лінії в Арканзасі. У 2021 році він випадково торкнувся дроту під напругою у 7200 вольтів, що призвело до понівечення обличчя.

27 травня цього року він переніс рідкісну часткову трансплантацію обличчя на додаток до трансплантації ока, у якій брали участь понад 140 медичних працівників.

Хірурги NYU Langone Health, які провели складну операцію, заявили, що 46-річний Джеймс добре відновлюється після подвійної трансплантації, а донорське око виглядає надзвичайно здоровим. Його праве око все ще працює.

“Простий факт, що ми здійснили першу успішну трансплантацію цілого ока з обличчям, — це величезний подвиг, який багато хто довго вважав неможливим. Ми зробили один важливий крок вперед і проклали шлях до наступної глави відновлення бачення”, — сказав доктор Едуардо Родрігес, один із провідних хірургів у команді.

Лікарі зауважили, що операція Джеймса дає вченим безпрецедентне розуміння того, як людське око намагається зцілитися.

“Ми не стверджуємо, що збираємося відновити зір. Але я не сумніваюся, що ми на крок ближче”, — сказав доктор Родрігес.

Лікарі сказали, що кровотік був прямий до сітківки – частини ока, яка надсилає зображення в мозок. Хоча немає впевненості, що Джеймс відновить зір у новому оці, лікарі також не виключають такої можливості.

“Якщо я зможу це побачити, це чудово. Але якщо це поштовхне наступний шлях у сфері медицини, тоді я за це”, – сказав Джеймс в інтерв’ю.

Аарон Джеймс, військовий ветеран, і надалі перебуватиме під наглядом лікарів, але прогрес, який вони побачили винятковим, зауважив Брюс Е. Гелб, доктор медичних наук, хірург-трансплантолог Нью-Йоркського університету.

Обличчя та око Джеймсу подарував один 30-річний чоловік-донор. Під час операції лікарі ввели дорослі стовбурові клітини з кісткового мозку донора в зоровий нерв, щоб стимулювати його відновлення.

Джеймс став лише 19-ю людиною в США, якій зробили пересадку обличчя.

Після нещасного випадку Джеймсу довелося видалити ліве око через біль, і він переніс численні операції, включно з протезом руки.

Він назвав трансплантацію ока “змінною життя” і каже, що невимовно вдячний донору та його родині за те, що операція стала можливою.

“Я просто виглядаю як звичайна людина, яка йде вулицею”, – сказав він.

  • У Львові лікарі провели складну операцію дворічному Матвію, котрому раніше через рідкісне онкозахворювання видалили сечовий міхур. Нині, після довгої боротьби, дитина вже добре почувається.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.