Французький суд відхилив апеляцію на екстрадицію українського бізнесмена Жеваго

Джерело: Reuters

У п’ятницю, 10 листопада, французький суд відхилив апеляцію українського уряду та постановив, що український бізнесмен та політик Костянтин Жеваго не повинен бути екстрадований за звинуваченнями в розкраданні.

“(Суд) приходить до висновку, що держава-подавач (Україна) не в змозі гарантувати, що Жеваго судитиме суд, який може забезпечити основні процесуальні гарантії та захист прав захисту”, – йдеться у вироку суду.

У 2019 році Україна видала ордер на арешт Жеваго, який обіймав посаду депутата з 1998 по 2019 рік, а у 2021 році – міжнародний ордер на арешт.

Жеваго заарештували на французькому гірськолижному курорті Куршевель в грудні 2022 року за запитом української прокуратури про його екстрадицію у зв’язку з ліквідацією банку “Фінанси та Кредит” у 2015 році. Жеваго випустили під заставу в 1 млн євро.

Прокуратура також звернулася до українських судів, щоб отримати від Жеваго понад 1 мільярд доларів США відшкодування збитків і заморозила акції Ferrexpo у трьох українських дочірніх компаніях. Ferrexpo також веде суперечку з українським урядом щодо виплати роялті.

Жеваго неодноразово заперечував свою провину.

“Моє зобов’язання спростувати безпідставні звинувачення, висунуті проти мене в Україні, залишається непохитним. Як тільки це стане можливим в рамках української юрисдикції, я докладу всіх зусиль, щоб оскаржити висунуті проти мене звинувачення всіма правовими шляхами”, – йдеться в заяві Жеваго.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.