Зустріч Байдена із Сі Цзіньпіном запланована на 15 листопада

Джерело: CNN

Високопосадовці адміністрації США повідомили, що зустріч президента США Джо Байдена з президентом Китаю Сі Цзіньпіном запланована на наступну середу, 15 листопада, в районі затоки Сан-Франциско.

Офіційні особи США заявили, що лідери сподіваються розробити “основу” для управління успішними конкурентними відносинами між двома державами з метою прояснити неправильні уявлення та уникнути несподіванок.

Перелік питань, які очікуються під час переговорів, довгий. Він включає відновлення зв’язку між військовими двох країн, що є головною метою Байдена, який планує тиснути на Сі в цьому питанні. Також планують обговорить війну в Ізраїлі та війну Росії в Україні; такі сфери потенційної співпраці, як зміна клімату та протидія торгівлі наркотиками; глибокі розбіжності щодо прав людини та військової ескалації в Південнокитайському морі та навколо Тайваню.

  • Команди глави США Джо Байдена та президента Китаю Сі Цзіньпіна мають принципову домовленість про зустріч у Сан-Франциско у листопаді. Водночас необхідно узгодити важливі деталі, заявив 31 жовтня високопосадовець адміністрації Байдена.
  • Раніше у Китаї висловили сподівання, що Сполучені Штати “зроблять більше кроків”, які сприятимуть китайсько-американському діалогу.
  • Посол Китаю в Сполучених Штатах Се Фен зазначив, що адміністрація Байдена може допомогти відновити напружені відносини, почавши з “практичних” кроків, зокрема таких як відновлення укладеного десятиліттями пакту про наукову співпрацю.

Протягом дня, 28 вересня, армія РФ здійснила 62 обстріли прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 130 вибухів. 

Речник Федерального департаменту закордонних справ Швейцарії (EDA) Ніколя Бідо заявив, що Швейцарія підтримує ініціативу Китаю та Бразилії щодо завершення війни в Україні, попри те, що Зеленський відкинув цей план.

Служба безпеки ФСБ РФ заявила, що веде розслідування ще проти трьох іноземних журналістів за репортажі на території Курської області, яку зараз контролюють українські війська. 

Станом на 20:00 28 вересня внаслідок авіаційного удару РФ по Сумах вже відомо про десять загиблих та 22 поранених.

Естонія, Латвія, Литва та Польща шукатимуть фінансування ЄС для будівництва мережі бункерів, загороджень, розподільних ліній і військових складів уздовж своїх кордонів з Росією та Білоруссю, повідомила Естонія.