Канада спільно з Україною готова очолити коаліцію країн, які сприятимуть поверненню дітей

Джерело: Офіс генпрокурора

Генеральний прокурор України Андрій Костін повідомив, що Канада спільно з Україною готова очолити коаліцію країн, які сприятимуть поверненню українських дітей.

Генпрокурор розповів, що на міжнародній конференції United for Justice. War Сrimes against Ukrainian Children, яка відбулася в Торонто 20 листопада, обговорювалося запровадження нових механізмів, які сприятимуть поверненню українських дітей.

Активну роль в цих зусиллях відіграє Канада, яка наприкінці жовтня виступила з ініціативою подібної міжнародної коаліції на саміті в Мальті щодо реалізації “формули миру” президента України Володимира Зеленського.

“Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі на конференції підкреслила, що саме Канада буде співголовувати з Україною в реалізації четвертого пункту “формули миру”, присвяченого поверненню всіх полонених і депортованих. Вона також заявила про те, що Канада готова очолити спільно з Україною коаліцію країн, які сприятимуть поверненню українських дітей”, – розповів Андрій Костін.

Офіс генпрокурора спільно з міжнародними партнерами збирає та аналізує всі наявні докази, які можуть свідчити про геноцидні наміри таких злочинів відповідно до Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду і покарання за нього.

“Маємо привернути увагу світової спільноти до того, що в самому серці Європи нині чиниться геноцид. Для цього необхідно зібрати достатньо доказів, щоб Міжнародний кримінальний суд міг винести справедливе рішення. Цьому присвячено нашу постійну роботу з партнерами, серед яких Офіс прокурора МКС”, – зазначив генпрокурор.

Під час конференції також обговорено інші аспекти забезпечення комплексної відповідальності Росії, зокрема конфіскація суверенних активів держави-агресорки. Генпрокурор зазначив, що серед країн-партнерів вже є певний елемент політичної волі у вирішенні цього питання, а українська сторона посилює співпрацю в цій сфері з партнерами із Канади, США та ЄС.

“Росія повинна платити вже зараз за всю шкоду, яка заподіяна українцям та Україні під час цієї агресивної війни”, – констатував Андрій Костін.

  • Під час третьої зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики, що відбулася на Мальті, Канада запропонувала створити міжнародну коаліцію держав для сприяння поверненню українських дітей, депортованих чи примусово переміщених Росією з ТОТ.
  • 22 жовтня президент Володимир Зеленський провів телефонну розмову з еміром Катару шейхом Тамімом бін Хамадом Аль Тані. Глава Української держави поінформував, що лише документально Україна може підтвердити депортацію 20 тисяч українських дітей, водночас додав, що цифри можуть бути більшими.
  • Міжнародний Червоний Хрест закликає звільнити голову Білоруського Червоного Хреста, який викликав міжнародне обурення через те, що вихвалявся тим, що активно переправляв українських дітей із контрольованих Росією територій до Білорусі.

Папа Римський Франциск без пояснення відмовився від запрошення відвідати церемонію повторного відкриття  Собору Паризької Богоматері у Парижі, заплановану на 7-8 грудня. Понтифік заявив, що не збирається брати участь у заході відкриття собору після реконструкції.

У ніч на 19 вересня російські війська вчергове обстріляли Харків. Ворог поцілив у відкриту територію одного з районів, наразі відсутня інформація щодо постраждалих.

Франція модифікує частину винищувачів Mirage 2000-5F, призначених для України, для ураження наземних цілей.

Центр протидії дезінформації продовжує моніторити інфопростір країн Глобального Півдня та виявляти вигідні РФ наративи.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 18 вересня. Загалом від початку цієї доби відбулося 153 бойові зіткнення. Більш як 50% від загальної кількості боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.