ЄС схвалив Угорщині 900 мільйонів євро, щоб подолати спротив допомоги Україні

Джерело: SkyNews

23 листопада Європейська комісія схвалила авансовий платіж у розмірі 900 мільйонів євро Угорщині в межах її досі замороженої частки коштів для відновлення.

Цей крок — частина зусиль Брюсселя подолати вето Будапешта на допомогу Україні.

Єврокомісія виключила Угорщину з постпандемічного економічного стимулювання блоку, заявивши, що має занепокоєння щодо корупції та відступу від демократичних стримувань і противаг під керівництвом прем’єр-міністра Віктора Орбана.

У відповідь Угорщина виступила проти рішення ЄС стосовно надання Україні 50 мільярдів євро економічної допомоги до 2027 року та заявила про намір блокувати початок переговорів про вступ до Євросоюзу.

Читайте також: ЄС планує розморозити кошти для Угорщини, аби заручитись підтримкою щодо України – FT

Раніше президент Європейської ради Шарль Мішель заявив, що допомога Україні у вступі до Євросоюзу є “питанням морального обов’язку”.

Зауважимо, у жовтні головний представник Угорщини на переговорах заявив, що країна прагне завершити фінансові переговори з Європейським Союзом до кінця листопада, щоб розблокувати фінансування, призупинене через занепокоєння щодо демократичних стандартів.

  • Уряд Угорщини на чолі з Віктором Орбаном пропонує Європейському Союзу розділити допомогу для України і виплатити 25 млрд євро замість запланованих 50 млрд євро.
  • Національне агентство з питань запобігання корупції зупинило статус міжнародного спонсора війни для угорського OTP Bank, чого неодноразово вимагала Угорщина. В НАЗК сподівались,  що таке рішення призведе до розблокування Угорщиною 500 млн євро життєво необхідної військової допомоги ЄС для українського народу.
  • Угорщина закликала переглянути політику ЄС щодо України, не погоджуючись з іншими країнами, які підтримали швидше зближення України з блоком і надання їй більшої допомоги.

Начальник штабу збройних сил Польщі Веслав Кукула заявив, що Польщі знадобиться набагато більша армія, чого може бути важко досягти, враховуючи старіння населення країни, якщо вона хоче захистити себе від війни.

Протягом дня, 5 жовтня, російські загарбники здійснили 61 обстріл прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 108 вибухів. 

Станом на 22:00 суботи, кількість бойових зіткнень на фронті збільшилась до 147.

Україна представить свій “план перемоги” на черговій зустріч із лідерами країн Контактної групи з питань оборони України (Рамштайн) в Німеччині 12 жовтня, повідомив Президент України Володимир Зеленський.

В партії “Слуга народу” заявили, що керівниця Хмельницького обласного центру МСЕК Тетяна Крупа, яку викрили на незаконному збагаченні, була обрана депутатом, але не є членкинею партії.