ОАЕ ускладнили умови відкриття рахунків для компаній з РФ

Джерело: Bloomberg

Російські компанії, що базуються в Об’єднаних Арабських Еміратах, перебувають під пильнішою увагою з боку місцевих банків, оскільки держава Перської затоки зіштовхується з посиленням тиску з боку США, Євросоюзу та Великої Британії з метою перекриття каналів, які використовує РФ для обходу торгових санкцій.

ОАЕ залучили потік російських грошей у перший рік після того, як Володимир Путін ввів війська в Україну, і компанії швидко і легко зорієнтувалися в банківських операціях. Цей процес поступово стає все важчим, відмови стають все більш поширеними, оскільки ОАЕ виявляють меншу схильність до ризику, пов’язаного з санкціями, і прагнуть вийти з так званого сірого списку, за словами власників бізнесу та консультантів, опитаних виданням.

З точки зору фінансової відповідності бути російською компанією в ОАЕ стало набагато складніше, і ситуація стає все більш жорсткою, — сказала Дар’я Невська, консультантка з транскордонних угод та банківських рахунків.

Перекази коштів у Росію чи третю країну тепер піддаються посиленому контролю та займають більше часу. Низка банків вимагають надати більше документів, інколи блокують кошти, вимагаючи обґрунтувати переказ або вказати походження грошей.

Читайте також: Захід планує посилити тиск на ОАЕ через торгівлю з Росією – WSJ

ОАЕ також вживають додаткових заходів у межах процедур FATF  (група розробки фінансових заходів щодо боротьби з відмиванням коштів), вимагаючи від клієнтів більше інформації, пов’язаної із санкційними списками.

Зауважується, що ситуація особливо ускладнена для російських компаній через обсяг санкцій.

Раніше західні офіційні особи посилили вимоги, щоб ОАЕ припинили діяти як “ворота” для Росії. Представники США, Великої Британії та ЄС відвідали ОАЕ з питань санкцій, щоб висловити свою стурбованість, зокрема щодо того, що Дубай залишається головним пунктом перевалки компонентів, які підтримують військові зусилля Москви.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.