ХАМАС звільнили 24 заручників із Гази в перший день перемир’я

Джерело: Reuters

Сьогодні, 24 листопада, під час першого дня перемир’я бойовики ХАМАСу звільнили 24 заручників у тому числі ізраїльських жінок і дітей.

Заручників вивезли з Гази та передали владі Єгипту на прикордонному переході Рафах у супроводі восьми співробітників Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ).

Катар, який виступав посередником в угоді про перемир’я, заявив, що було звільнено 13 ізраїльтян, деякі з яких мають подвійне громадянство, а також 10 тайців і один філіппінець. Тридцять дев’ять палестинських жінок і дітей були звільнені з ізраїльських в’язниць.

“Ми щойно завершили повернення першої партії наших заручників. Дітей, їхніх матерів та інших жінок. Кожна з них — це цілий світ. Але я наголошую вам, родинам, і вам, громадяни Ізраїлю: ми зобов’язуємося повернути всіх наших заручників”, — заявив прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу.

Ізраїльські військові заявили, що звільнені заручники пройшли первинне медичне обстеження на території Ізраїлю, перш ніж їх доставили до ізраїльських лікарень для возз’єднання зі своїми родинами.

Згідно з умовами чотириденного перемир’я між Ізраїлем і ХАМАС, 50 жінок і дітей-заручників повинні бути звільнені протягом чотирьох днів, в обмін на 150 палестинських жінок і дітей серед тисяч ув’язнених в ізраїльських в’язницях. Ізраїль каже, що перемир’я може бути продовжено, якщо буде звільнено понад 10 заручників на день.

Звільнених у п’ятницю обміняли на 24 ув’язнених палестинських жінок і 15 підлітків. За словами свідків, щонайменше в трьох випадках до того, як ув’язнених звільнили, ізраїльська поліція провела обшуки в будинках їхніх сімей в Єрусалимі. 

Раніше в п’ятницю, 24 листопада, бойові дії між ізраїльськими військами та бойовиками ХАМАС припинилися вперше за сім тижнів.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

Згідно з інформацією Міністерства аграрної політики та продовольства України, в Україні вже намолочено 62,2 млн тонн нового врожаю, який зібраний на площі 16,8 млн га.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.