Нардепи зі «Слуги народу» й ОПЗЖ блокують закон про заборону московського патріархату

Джерело: Ірина Геращенко/Facebook

Співголова фракції “Європейська Солідарність” Ірина Геращенко заявила, що народні депутати з фракції “Слуга народу” і представники ОПЗЖ блокують законопроєкт про заборону церкви московського патріархату.

“До кінця 2023 року церковний закон не приймуть! Й питання не лише в кількості поправок, їх можна було б за кілька днів розглянути. “Слуги” і ОПЗЖ знайшли більш творчий підхід. Вони звернулися до спікера Стефанчука з вимогою направити законопроєкт на експертизу Венеціанської комісії”, – йдеться у дописі.

За словами Геращенко, в електронній системі документообігу парламенту видно, що нині 50 депутатів підписали це звернення. Водночас автор ініціативи Андрій Мотовиловець “з самого початку не був прихильником виносити церковний законопроєкт в порядок денний, мотивуючи це свободою совісті й невтручанням держави в справи церковні”.

“Жодні доводи, що у випадку РПЦ мова не про церкву, а про нацбезпеку, довго не працювали”, – зауважила нардепка.

При цьому вона додала, що серед 50 підписантів є майже усі представники ОПЗЖ.

“Тепер “слуги” мотивують свої дії міжнародною реакцією, мовляв, серед наших партнерів, в тому числі в США є критика цих законопроєктів, які лобісти московських попів подають на Заході як гоніння на церкву”, – наголосила Геращенко.

Серед переліку депутатів, які підписали лист до голови ВРУ Руслана Стефанчука, зокрема Артем Культенко, Ольга Савченко, Артем Дмитрук, Євген Шевченко, Сергій Литвиненко, Максим Павлюк, Павло Халімон, Антоніна Славицька, Степан Чернявський, Максим Перебийніс та інші.

  • Український журналіст, блогер, публіцист та громадсько-політичний діяч, співзасновник партії “Демократична Сокира” Віктор Трегубов прокоментував ухвалення Верховною Радою законопроєкту №8371 про заборону релігійних організацій, пов’язаних із Російською Федерацією.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.