Ізраїль і ХАМАС планують звільнити більше заручників на тлі спроб продовжити перемир’я

Джерело: Reuters

Очікується, що ХАМАС та Ізраїль звільнять більше заручників в середу, 29 листопада, в останній день шестиденного перемир’я.

Ізраїльські ЗМІ з посиланням на офіс прем’єр-міністра повідомили, що Ізраїль отримав список заручників, яких ХАМАС очікує звільнити в середу.

Ізраїль заявив, що перемир’я може бути продовжено, якщо ХАМАС продовжить звільняти щонайменше 10 ізраїльських заручників на день.

Бойовики ХАМАС і союзне з ними угруповання “Ісламський джихад” звільнили у вівторок 12 заручників, довівши загальну кількість звільнених з початку перемир’я до 81. Це були переважно ізраїльські жінки та діти, а також іноземні громадяни.

Невдовзі Ізраїль звільнив 30 палестинців із в’язниці Офер на окупованому Західному березі річки Йордан та центру ув’язнення в Єрусалимі. Таким чином, загальна кількість палестинців, звільнених за час перемир’я, досягла 180 осіб.

Катар, який був посередником у непрямих переговорах між ХАМАС та Ізраїлем, у вівторок, 28 листопада, прийняв керівників розвідки ізраїльського Моссаду та ЦРУ США.

Офіційні особи обговорили можливі параметри нового етапу угоди про перемир’я, включаючи звільнення ХАМАСом заручників чоловіків або військовослужбовців, а не лише жінок та дітей.

Перед зустріччю Катар поспілкувався з ХАМАС, щоб зрозуміти, на що вони можуть погодитися.

В зоопарку у Балтіморі (штат Меріленд, США) помер африканський пінгвін, який допоміг врятувати свій вид від вимирання, залишивши після себе понад 200 нащадків, та проживши набагато довше, ніж очікувалося.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Міністерство юстиції США повідомила, що в Канаді пакистанцю висунуто кримінальне звинувачення за нібито планування масового розстрілу євреїв у Нью-Йорку в річницю нападу ХАМАС в Ізраїлі 7 жовтня 2023 року.

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

В новому iPhone 16 від Apple використовуватимуть технологію нового покоління чіпів Arm, що стане останнім кроком у прагненні технологічного гіганта запровадити функції генеративного штучного інтелекту у своїх смартфонах.