Ізраїль і ХАМАС відновили бойові дії після закінчення перемир’я

Джерело: The Financial Times

В п’ятницю, 1 грудня, Ізраїль і ХАМАС відновили бойові дії, завершивши тижневе перемир’я в Секторі Гази. 

“ХАМАС порушив оперативну паузу і, крім того, вів вогонь у бік ізраїльської території”, — повідомили в Армії оборони Ізраїлю, додавши, що вони відновили бої з ХАМАС. 

До п’ятниці ЦАХАЛ заявив, що вразив 200 “терористичних цілей”. Офіс прем’єр-міністра Ізраїлю Беньяміна Нетаньягу в п’ятницю звинуватив ХАМАС у невиконанні свого зобов’язання звільнити “всіх викрадених жінок”. 

Ізраїльські військові заявили, що “наразі завдають ударів по терористичних об’єктах ХАМАС”. 

ХАМАС заявили, що вони обстріляли ракетами міста на півдні Ізраїлю і аж до Тель-Авіва у відповідь на оновлені ізраїльські авіаудари. 

Міністерство охорони здоров’я Гази повідомило, що 178 людей загинули і 589 отримали поранення в результаті нового нападу Ізраїлю.

Ізраїль розіслав жителям Гази текстові повідомлення з переліком районів, які вони повинні евакуювати. 

“ЦАХАЛ почне нищівний військовий наступ. . . з метою знищення терористичної організації ХАМАС. Для вашої безпеки негайно евакуюйтесь”, – йдеться в повідомленні.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.