СБУ ідентифікувала військових РФ, які ґвалтували жінок і катували полонених на Донеччині

Джерело: СБУ

Служба безпеки України ідентифікувала військовослужбовців РФ, які вчиняли звірства на Донеччині – ґвалтували жінок і катували полонених.

Зокрема, співробітники спецслужби встановили ще один військовий підрозділ РФ та ідентифікувала його військовослужбовців, причетних до звірств росіян у ставленні до полонених і цивільного населення.

Нові воєнні злочини російської армії СБУ викрила завдяки перехопленим розмовам окупантів, які перебувають на тимчасово окупованій території Донеччини.

Зокрема, спецслужба перехопила телефонне інтерв’ю окупанта “воєнкорці” з Башкоторстану (РФ). Його дає загарбник із позивним “Рафаель”, який служить у 3-му батальйоні імені Марата Сафіна (7-а рота, 36-й полк 25-ї армії ЗС РФ, військова частина 12274).

А пропагандистка – це Гузель Кудашева, яка працює в газеті “Аургазинський вісник”. За інформацією СБУ, вона регулярно збирає матеріали для статей про співвітчизників, що воюють на війні в Україні.

“Наши башкирские пацаны напились, бабу поймали в городе, изнасиловали, убили и труп сожгли”, – розповідає росіянин про діяльність свого батальйону.

Журналістка розпитує деталі й дізнається, що ґвалтівників було четверо, і що російське командування закриває очі на подібні випадки насилля.

Російський армієць продовжує ділитися “подвигами” башкирських бійців, зокрема як ті катують і ґвалтують військовополонених. Але цю історію “воєнкорка” просить їй не переказувати – занадто страшні подробиці.

“Найцікавіші” події з життя підрозділу вона регулярно публікує у місцевій газеті, а також на своїй сторінці “ВКонтакте”. Але там немає жодного слова про воєнні злочини росіян, лише про їхні нібито героїчні “подвиги”.

“Служба безпеки України вже відкрила відповідне кримінальне провадження, ретельно документує ці злочини, ідентифікує причетних і вживає комплексні заходи, щоб вони відповіли за скоєне”, – зазначили в СБУ.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.