6 грудня – День Збройних сил України

Джерело: Букви

6 грудня в Україні – День Збройних сил України.

День ЗСУ було встановлено постановою ВРУ 1993 року. Відзначається щорічно 6 грудня — в день ухвалення 1991 року закону України “Про Збройні сили України”.

Свято збігається з початком Першого Зимового Походу армії УНР.

До російсько-української війни у цей день відбувалась урочиста церемонія покладання квітів до могили Невідомого солдата, відбувалися урочисті збори, церемонії вручення державних нагород, святкові концерти, а також феєрверки у містах розташування керівних центрів українського війська.

Особливим День ЗСУ став з 2014 року, коли почалась російсько-українська війна і воїни України стали на захист держави.

Згідно з Конституцією, армія обороняє країну, її територіальну цілісність, суверенітет та недоторканість.

У ЗСУ є три основні види військ – Сухопутні, Повітряні сили та Військово-морські сили. Є також окремі роди військ, зокрема Десантно-штурмові, Війська зв’язку та кібербезпеки, Сили спецоперацій, Сили територіальної оборони, Медичні сили, Сили підтримки й Сили логістики.

Кожен має свій професійний святковий день, проте 6 грудня об’єднує всіх військовослужбовців України.

Наймолодший рід сил сучасних ЗСУ — це Сили територіальної оборони, створені відповідно до закону “Про основи національного спротиву”, який набув чинності 1 січня 2022 року.

У законі мовиться, що у мирний час у складі територіальної оборони (ТрО) служитимуть 10 000 військових, а під час особливого періоду – понад 130 000 військових.

З 24 лютого 2022 року, коли розпочалось повномасштабне вторгнення, до лав ТрО доєднались тисячі українців, які обороняли Батьківщину від окупантів на Київщині, Чернігівщині, Сумщині.

Разом з бійцями інших видів і родів військ сили ТрО обороняли Маріуполь. Брали участь у контрнаступі на Харківщині. Тримають оборону Миколаєва й Запоріжжя, звільняють Донбас та Херсонщину.

У лавах ЗСУ, станом на 28 листопада, служать майже 60 000 жінок, що є найвищим показником серед війск країн-членів НАТО. Безпосередньо у бойових діях беруть участь близько 5 000 захисниць.

З 2017-го українські захисниці отримали доступ до майже всіх бойових та офіцерських посад. Парамедикині, артилеристки, снайперки, розвідниці, командирки рот і взводів виконують військовий обовʼязок на передовій і в тилу нарівні з чоловіками.

Після 24 лютого 2022 року, за результатами різноманітних соцопитувань, рівень довіри українців до ЗСУ – понад 90%.

У світовому рейтингу за версією Global Fire Power, Збройні сили України нині на 15 місці серед найпотужніших армій світу. За останній рік Україна піднялася в ньому на сім позицій.

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки Leopard, ракети до системи ППО IRIS-T SLM та гаубиці Panzerhaubitze.

Володимир Зеленський презентував українцям план перемоги України над РФ. Українці та партнери відреагували критично. 

Президенту більше не вірять та публічно критикують навіть ті, хто ще рік тому наголошував на необхідності утриматися до нашої перемоги. Поглянемо на ключові пункти плану, які розчарували українців.

17 жовтня у Брюсселі Президент Володимир Зеленський спільно з прем’єр-міністром Грецької Республіки Кіріакосом Міцотакісом підписали Угоду про співпрацю у сфері безпеки. Зокрема Греція зобов’язалася надавати додаткові ресурси для прискорення підготовки українських пілотів і технічного персоналу для літаків F-16.

Станом на 16:00 четверга, 17 жовтня, з початку доби по всій лінії фронту відбулося понад 120 бойових зіткнень. Ворог особливо активний на Покровському та Курахівському напрямках. 

Міністерство оборони США оголосило деталі додаткової безпекової допомоги Україні на 425 мільйонів доларів, про яку раніше повідомив глава Білого дому Джо Байден у розмові з президентом Володимиром Зеленським.