Навальний зник з російської колонії, в якій відбував ув’язнення

Джерело: АР

Ув’язненого російського опозиціонера Олексія Навального вивезли з колонії, де він відбував покарання. Нині місце його перебування невідоме.

Прессекретарка Навального Кіра Ярмиш розповіла, що у Мелехівській колонії їй повідомили, що він там більше не зареєстрований.

“Тепер ми повинні шукати його в кожній колонії суворого режиму. А їх близько 30 по всій Росії. Тому ми не знаємо, в якій з них ми його знайдемо”, – прокоментувала Ярмиш.

За її словами, “етапування ув’язненого може тривати тижнями або навіть місяцями, і ніхто не знатиме, де він”.

Примітно, що на початку цього року інший опозиціонер, Андрій Пивоваров також зник безвісти під час етапування. Зокрема його етапування із СІЗО Краснодарського краю на півдні Росії до виправної колонії на північному заході Карелії зайняло близько місяця.

Як пояснили у виданні, з моменту закінчення етапування співробітники в’язниці зобов’язані повідомити родичів або адвокатів протягом 10 днів про нове місцезнаходження ув’язненого. Утім, за словами Ярмиш, навряд чи можна очікувати, що у справі Навального будуть виконані ці правила. Прессекретарка переконана, що російська влада намагатиметься зберігати місцеперебування Навального в таємниці якомога довше.

За словами Ярмиш, зникнення Навального пов’язане з нещодавніми оголошеннями про вибори. Зокрема, Володимир Путін підтвердив наміри балотуватися на переобрання у березні наступного року.

“Я припускаю, що це було зроблено навмисне, щоб ізолювати Олексія в цей період, щоб він не міг жодним чином впливати на всі ці речі (президентські вибори – ред.), тому що всі розуміють – і Путін, звичайно, розуміє, що Олексій – його головний суперник, навіть незважаючи на те, що його немає у виборчому бюлетені”, – наголосила Ярмиш.

Відповідаючи на запитання, де знаходиться Навальний, речник Кремля Дмитро Пєсков відповів, що “у нас немає ні бажання, ні можливості відстежувати ув’язнених”.

Відомо, що Навального не було на кількох останніх судових засіданнях, на яких раніше він був присутній через відеозв’язок. Керівництво колонії пояснило відсутність технічними несправностями.

“Мабуть, вони вирішили, що їм було б розумніше відправити його якомога далі, тому що він все ще занадто гучний і надто присутній у публічному просторі”, – резюмувала Ярмиш.

Три нідерландські активістки закликають вшанувати пам’ять невинних жінок, які стали жертвами полювання на відьом у XV-XVII століттях, встановивши національний пам’ятник.

Дональд Трамп, колишній президент США, а нині кандидат від Республіканської партії, вважає, що Ізраїль має атакувати іранські ядерні об’єкти у відповідь на запуск балістичних ракет з Ірану.

Рік тому, 5 жовтня, 2023 року ворог завдав удару ракетою “Іскандер” по селу Гроза в Харківській області. Тоді загинуло 59 людей.

Внаслідок вторгнення Росії понад 140 тисяч кілометрів квадратних України забруднено мінами та іншими вибухонебезпечними предметами.

Президент США Джо Байден застеріг Ізраїль від атак по нафтових родовищах Ірану, запропонувавши розглянути альтернативні способи відповіді на нещодавню масовану ракетну атаку.