Фінляндія підпише оборонний пакт зі США

Джерело: Reuters

У понеділок, 18 грудня, Фінляндія підпише угоду про співпрацю в галузі оборони зі Сполученими Штатами, згідно з якою американські солдати та військові матеріали будуть надані для допомоги в обороні Фінляндії.

Угоду зі Сполученими Штатами спрямовано на надання швидкого військового доступу та допомоги Фінляндії у разі нападу на країну.

“Той факт, що не потрібно буде узгоджувати все окремо, полегшує організацію операцій у мирний час, але, перш за все, це може бути життєво важливим під час кризи”, – сказала міністерка закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен.

Офіційні особи також заявили, що Фінляндія не дозволить зберігати або транспортувати ядерну та біологічну зброю чи протипіхотні міни на своїй території відповідно до міжнародних угод про нерозповсюдження, які вона зобов’язалася підписати раніше.

Американські військові можуть мати постійну присутність і проводити регулярні навчання у Фінляндії, але немає планів щодо постійних баз.

Угоду підпишуть у Вашингтоні в понеділок, до офіційної ратифікації законодавцями обох країн.

Чилійські вчені розробили вакцину для стерилізації собак. Відтак тваринам тепер не знадобиться хірургічне втручання для цієї процедури. Особливість вакцини у тому, що вона – зворотня.

Поліція Молодови попередила про плани зірвати вибори президента країни – зокрема шляхом захоплення урядових будівель – злочинними угрупованнями під керівництвом Росії.

В Україні триває 955-та доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) сягли понад 659 тисяч осіб.

5 жовтня відзначають Всесвітній день вчителя, Всесвітній день стомованих хворих, Всесвітній день боротьби з менінгітом та Всесвітній день виготовлення листівок. Християни сьогодні вшановують мученицю Харитину.

Вночі 5 жовтня ворог випустив по Україні понад десяток ударних безпілотників та кілька ракет.