Міноборони України запустило нову систему закупівель за стандартами НАТО

Джерело: Міноборони

Заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков повідомив, що команда Міністерства оборони запустила нову систему закупівель за стандартами НАТО.

За його словами, вона повністю замінила пострадянську систему, де всі владні повноваження були зосереджені в Міноборони.

“Наша мета – стратегічне планування. Мінімізуємо закупівлі за принципом “тут і зараз”. Міноборони має закуповувати, наприклад, зимову форму влітку, а літню – взимку. Таке планування покращить і якість, і вартість відповідно”, – розповів Дмитро Кліменков.

На першому рівні нової системи працює Департамент політики закупівель.

“Тут відповідатимуть лише за формування політики закупівель, координацію фінансової діяльності агенцій та розробку нормативно-правових актів у сфері закупівель”, – зазначив Дмитро Кліменков.

На другому рівні у міністерстві з’явився новий заступник – Віталій Половенко. Він займатиметься комунікацією з тилом ЗСУ, прийматиме пропозиції, коригуватиме списки товарів для закупівель, займатиметься контролем якості, визначатиме пріоритетність та вираховуватиме орієнтовну вартість.

Безпосередньо закупівлями тилового майна займатиметься окреме державне підприємство – “Агенція закупівель у сфері оборони” (ДП “Державний оператор тилу”).

“Тобто їжу, речі, бронежилети, каски, пально-мастильні матеріали – усе це закуповуватимуть вони”, – пояснив заступник міністра оборони.

А також додав, що за схожим принципом побудована закупівля озброєння, якою займається “Агенція оборонних закупівель”. Вона вже розпочала контрактування усіх оборонних договорів.

“Перший результат – вдвічі зменшились терміни розгляду комерційних пропозицій. Це дуже важливо під час війни. Крім цього, агенція напряму контрактується з нашими міжнародними партнерами. Вже використано 97,9% бюджету за 2023 рік за цим напрямком. Ці дві агенції працюють за сучасними корпоративними стандартами”, – зазначив Дмитро Кліменков.

Протягом дня, 7 вересня, армія РФ здійснила 76 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 140 вибухів. 

Станом на 22:00 в суботу, 7 вересня, за поточну добу по всій лінії фронту відбулося 168 бойових зіткнень. 

Глави зовнішніх розвідок Великої Британії та США попередили, що міжнародний світовий порядок “під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни”.

Директор ЦРУ Вільямс Бернс розповів про перспективу спалаху ядерної війни на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Португалія активно лобіює приєднання України до Європейського Союзу і хоче, щоб блок почав готуватися до можливого вступу.