СБУ: В одному з потенційних місць дислокації Залужного виявили пристрій для прослуховування

Джерело: пресслужба СБУ

Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом виявлення технічного пристрою в одному з потенційних місць дислокації Головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного.

У СБУ наголосили, що техніку виявлено не безпосередньо в кабінеті Валерія Залужного, а в одному з приміщень, яке могло в майбутньому використовуватись ним для роботи.

Зазначається, що за попередніми даними, виявлений пристрій перебував у неробочому стані. Будь-яких засобів накопичення інформації чи засобів віддаленої передачі аудіозаписів не виявлено. Даний технічний пристрій буде передано на експертизу.

Співробітники СБУ вживають усіх передбачених законом заходів для розслідування даного правопорушення, — мовиться у повідомленні.

Провадження відкрито за ч.2 ст. 359 (незаконні придбання, збут або використання спеціальних технічних засобів отримання інформації) Кримінального кодексу.

Читайте також: Напруга між Зеленським і Залужним: звідки вона взялася

Раніше стало відомо, що РФ поширює фейковий наратив про нібито появу в Україні “двох армій” – під командуванням Валерія Залужного та Олександра Сирського. У ЦПД спростували неправдиву інформацію росіян.

  • Народний депутат від фракції “Європейська Солідарність” Олексій Гончаренко повідомив, що співробітник СБУ намагався встановити прослуховуючий пристрій в його квартирі.
  • Головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний заблокував у соцмережі Facebook нардепку від партії “Слуга народу” Мар’яну Безуглу. За словами нардепки, він це зробив після “питання про демобілізацію”. Безугла пожартувала, називавши такий крок Facebook-контрнаступом.
  • Раніше допис Безуглої використала у своїх пропагандистських заявах російська телеведуча Ольга Скабєєва, написавши про “бухаючих” командирів ЗСУ.
  • Після чого речник Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат написав у Facebook, що нардепка Мар’яна Безугла “якимось дивом” потрапила до переліку його друзів, і він її видалив після дискредитації нею Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. У відповідь нардепка звинуватила речника, що він “вскрив кабінетну культуру всередині ЗСУ”.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.

У НЕК “Укренерго” поінформували, що 17 вересня заходи обмеження споживання не прогнозуються. У компанії закликали споживати електроенергію ощадливо протягом всієї доби.

15 вересня відбувся останній день щорічної міжнародної виставки сучасного мистецтва viennacontemporary. Подія об’єднала провідних художників,…