ЗСУ згортають деякі операції через брак снарядів і зменшення допомоги — Reuters

Джерело: Reuters

Командувач оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Олександр Тарнавський заявив, що ЗСУ бракує артилерійських снарядів на передовій. Також через нестачу іноземної допомоги захисникам доводиться скорочувати деякі військові операції.

“Є проблема з боєприпасами, особливо пострадянськими (снарядами) – це 122 мм, 152 мм. І сьогодні ці проблеми є по всій лінії фронту”, – наголосив командувач.

Тарнавський розповів про дефіцит після того, як законодавці-республіканці затримали пакет допомоги США на суму 60 мільярдів доларів, а Угорщина заблокувала 50 мільярдів євро (54,5 мільярда доларів) фінансування Києва від ЄС.

Ці два фактори суттєво впливають на поле бою та є “дуже великою проблемою”.

“Тих обсягів, які ми маємо сьогодні, нам сьогодні недостатньо з огляду на наші потреби. Тому ми це перерозподіляємо. Ми переплановуємо завдання, які перед собою ставили, і зменшуємо їх, тому що нам потрібно їх забезпечити”, – додав Тарнавський, не повідомляючи деталей.

Командувач вказав, що і ЗС РФ мають проблеми щодо боєприпасів, але не назвав їх.

За його словами, втомлені українські війська на південно-східному фронті перейшли до оборони на одних ділянках, але намагаються наступати на інших. Він наголосив, що військовим треба мати резерви і ротації для відпочинку, але вони все ще очікують перемог.

“На деяких ділянках ми перейшли (в оборону), а на деяких продовжуємо наступальні дії  – маневром, вогнем і просуванням. І готуємо резерви для наших подальших широкомасштабних дій”, – сказав він.

У новій резолюції Європарламент закликав країни ЄС зняти всі обмеження на удари України в глиб Росії західною зброєю. Відповідний документ прийняли більшістю голосів: “за” проголосували 425 депутатів, проти — 131, ще 63 утрималися.

У Сумах російські окупаційні війська вдарили по геріатричному пансіонату, де проживали 211 літніх людей.

Петро Порошенко сьогодні доставив великий вантаж для бригад ЗСУ на сході України. Пʼятий Президент вважає, що допомога армії — це найважливіше. 

Уряд Німеччини надав Силам оборони новий пакет військової допомоги. Серед іншого, Україна отримає танки LEOPARD, всюдиходи Bandvagn та дрони Vector.

Заступниця голови КМДА з питань здійснення самоврядних повноважень Марина Хонда поінформувала, депутати Київради підтримали ініціативу мера стосовно надання матеріальної допомоги пораненим військовим, зареєстрованим у Києві.