Ексмайор ГРУ РФ й інструктор ПВК «Вагнер» просить про політичний прихисток у Нідерландах

Джерело: проєкт Gulagu.net

Колишній майор ГРУ РФ та старший інструктор ПВК “Вагнер” попросив політичного прихистку в Нідерландах, прилетівши до Амстердама. Він заявив про готовність свідчити у Міжнародному кримінальному суді у Гаазі стосовно воєнних злочинів Росії у 2014-2015 роках, а також з 2022 року, під час повномасштабного російського вторгнення в Україну.

18 грудня проєкт Gulagu.net, який заснував правозахисник Володимир Осєчкін, опублікував фотодокази заяви-зізнання колишнього майора ГУР РФ.

Добровільно віддаю себе в руки міжнародному правосуддю, хочу очистити душу і розповісти міжнародному розслідуванню та суду відомі факти корупції, військової агресії, злочинів, розкрити незаконні схеми Путіна В.В. про вторгнення в Україну у 2014 році, – мовиться у документі.

Росіянин зазначив, що готовий відповісти за скоєне, одначе, просить міжнародного захисту для своєї сім’ї, оскільки в РФ на нього чекає позасудова кара або шантаж через погрози сім’ї для відмови від показів незалежному суду.

Зауважується, що старший інструктор “Вагнер” понад рік передавав дані Осєчкіну для формування доказів до МКС та Офісу генпрокурора України.

Згідно зі свідченнями, один із лідерів “Вагнера” Дмитро Уткін наказував страчувати цивільних в Україні та Сирії, “за наказами Пригожина, що виконував волю Путіна”.

Читайте також: МКС «дуже ймовірно» може видати ще один ордер на арешт Путіна – GRC

За його словами, він був непрямим свідком подій в аеропорту Донецька в травні 2014 року, коли колаборант із СБУ Олександр Ходаковський та їхні помічники здійснювали “м’ясні” штурми, щоб Москва виділила гроші та озброєння.

Також колишній силовик вказує на злочини бойовиків на тимчасово окупованих територіях України. Зокрема, підтверджує здійснення обстрілів Донецька, аби налаштувати українське населення проти ЗСУ.

Окрім того, ексмайор ГУР РФ розповів, що у березні 2022 року в районі Гостомеля та Бучі отримав наказ “розстріляти п’ятьох полонених осіб”, котрих ФСБ РФ представила як диверсантів. Водночас запевнив, що відпустив полонених, не виконавши наказу.

Раніше колишній посол Білорусі в Польщі Павло Латушко передав прокурорам Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі другу частину звіту, що містить нові матеріали, які підтверджують причетність “диктатора Олександра Лукашенка і його спільників до воєнних злочинів”. Йдеться, зокрема, про незаконне вивезення українських дітей до Білорусі.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.