Верховний суд штату Колорадо заборонив Трампу балотуватись на виборах президента США

Джерело: CNN

Верховний суд штату Колорадо постановив, що колишній президент США Дональд Трамп є неприйнятним кандидатом у президенти Сполучених Штатів (Трамп має намір балотуватись на виборах у 2024 році), що передбачено 14-ю правкою. Причина – підтримка Трампом штурму Капітолія у січні 2021 року.

Зазначається, що дане рішення стосується лише штату Колорадо, однак воно точно вплине на президентську кампанію 2024 року.

Водночас судді зупинили своє рішення щодо Трампа до 4 січня, аби він мав змогу оскаржити його у Верховному суді США.

Представники виборчої комісії Колорадо заявили, що це питання має бути розв’язане до 5 січня, що є встановленим законом терміном для складання списку кандидатів на первинні вибори Республіканської партії, заплановані на 5 березня.

У рішенні суду мовиться, що Дональд Трамп не просто підбурював повстання, а продовжував підтримувати його, навіть коли протестуючі взяли в облогу Капітолій та вимагав, аби віцепрезидент Майк Пенс не виконував свій конституційний обов’язок.

“Ці дії являли собою відкриту, добровільну і безпосередню участь у повстанні. Ми робимо висновок, що наведені вище докази, значна частина яких була беззаперечною під час судового розгляду, підтвердили, що президент Трамп брав участь у повстанні”, – наголосили судді.

Крім того, суд відхилив претензії Трампа щодо свободи слова, зазначивши, що “промова президента Трампа 6 січня не була захищена Першою поправкою”.

14-та поправка, ратифікована після Громадянської війни, говорить, що посадовці, які принесли присягу підтримувати Конституцію, заборонено обіймати посади, якщо вони “брали участь у повстанні”. Але формулювання поправки розпливчасте, не містить прямої згадки про президентство та застосовувалося лише двічі з 1919 року.

Кампанія Трампа вже заявила, що подасть апеляцію на рішення Верховного суду Колорадо.

“Сьогодні ввечері Верховний суд Колорадо виніс абсолютно неправильне рішення, і ми негайно подамо апеляцію до Верховного суду Сполучених Штатів і одночасний запит на зупинення цього глибоко недемократичного рішення. Ми повністю впевнені, що Верховний суд США швидко винесе рішення на нашу користь і нарешті покладе край цим неамериканським позовам”, – заявив речник кампанії Трампа Стівен Ченг.

Союзники колишнього президента заявили, що вони були приголомшені рішенням Верховного суду Колорадо вилучити Трампа з голосування у 2024 році, повідомили джерела CNN.

Київська обласна прокуратура поновила право власності держави на ліс, що має особливе значення для екології столичного регіону. Рішеннями суду у чотирьох справах задоволено позови прокурорів до низки юридичних осіб про повернення лісових земель у Бориспільському районі загальною площею понад 60 га.

На полігоні під Ульмом українські військові проходять курси першої допомоги на полі бою. Для навчання закупили п’ять силіконових інтерактивних манекенів Simman 3G plus. Ціна однієї штуки – 100 000 євро, маса – 80 кг. 

Фотографи Влада та Костянтин Ліберови оприлюднили світлини українських військових, котрі лиш нещодавно повернулися з російського полону. Виснажені, у російському полоні армійці втрачають по 20, 30, а дехто навіть 40 кг. Українська сторона дотримується Женевської конвенції і закликає світову спільноту примусити РФ до виконання міжнародних обов’язків.

Минулого тижня Росія оголосила, що розпочала операцію зі звільнення Курської області. Вона може зайняти не один місяць, оскільки кинутих у контрнаступ військ не вистачить, хоча їх уже приблизно вчетверо більше, ніж українці, вважають експерти.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв закликав канцлера Німеччини Олафа Шольца, котрий нині перебуває з візитом у країні, відмовитися від ідеї про те, що Росія може зазнати поразки на полі бою, і підтримати мирний план Китаю щодо України.