Космічні телескопи зробили фото скупчення зірок, яке схоже на сяючу ялинку

Джерело: CNN

Два космічні телескопи NASA зробили фото скупчення зірок, які нагадують сяючу різдвяну ялинку. На іншому фото зірки схожі мерехтливу снігову кулю.

NGC 2264, яка розташована на відстані приблизно 2500 світлових років від Землі, також називають “скупченням різдвяної ялинки”, де група молодих зірок, оточених газоподібною хмарою туманності, нагадує про космічну вічнозелену рослину, прикрашену мерехтливими вогнями.

Вік цих зірок становить від 1 000 000 до 5 000 000 років, і вони відрізняються за розміром — деякі менші, а інші більші за наше Сонце.

Нове складене зображення, повернуте за годинниковою стрілкою на 160 градусів, щоб верхівка дерева була вертикальною, включає різні довжини хвилі світла.

Фото: NASA

В анімаційній версії зображення миготливі блакитні та білі вогні представляють рентгенівське світло від молодих зірок. Тим часом хмара газу, що нагадує святкову ялинку, світиться зеленим оптичним світлом, як видно за допомогою 0,9-метрового телескопа Національного наукового фонду WIYN на Кітт-Пік у пустелі Арізона-Соноран.

Білі зірки, що сяють на всьому зображенні, були виявлені під час спостережень в інфрачервоному світлі за допомогою програми Two Micron All Sky Survey, яка діяла між 1997 і 2001 роками.

Вивчення молодих зірок, таких як ті, що знаходяться в скупченні “різдвяної ялинки”, дозволяє зрозуміти їхню мінливу природу. Молоді зірки можуть випромінювати сильні спалахи, потужніші за спалахи нашого Сонця, і астрономи все ще досліджують це явище.

Інше святкове скупчення зірок – схоже на снігову кулю – виявили у карликовій галактиці під назвою UGC 8091 , яка розташована на відстані 7 000 000 світлових років від Землі в сузір’ї Діви.

Галактичне розташування зірок трохи нагадує безнадійно заплутані ланцюги вогнів, які поспішно прибрали наприкінці святкового сезону. Це є результатом того, що UGC 8091 є неправильною галактикою, яка не має структурованого вигляду спіральної або еліптичної галактики.

Фото: NASA

Немає двох неправильних галактик, які виглядають однаково, і вони мають різні розміри та форми. Неправильна форма галактики може бути результатом взаємодії з іншими галактиками, а також внутрішньої турбулентності, спричиненої небесними об’єктами, такими як зірки, що вибухають.

Wide Field Camera 3 Hubble і Advanced Camera for Surveys спостерігали UGC 8091 у різних довжинах хвиль світла. Дані були зібрані в період з 2006 по 2021 рік.

Блакитне світло, виявлене на складеному зображенні в результаті цих спостережень, походить від новонароджених зірок, тоді як сяючі рожево-червоні плями можуть бути молекулами водню, які нагрілися після взаємодії зі світлом від молодих, енергійних зірок. Тим часом інші сяючі елементи на зображенні включають старіші зірки та далекі фонові галактики.

Карликові галактики були поширеними на початку історії Всесвіту та згодом об’єдналися, створивши більші, більш структуровані галактики. Астрономи можуть дізнатися про еволюцію галактик, вивчаючи далекі карликові галактики та їхні зірки.

  • Космічний об’єкт у формі знаку питання, неподалік від пари молодих зірок під назвою Herbig-Haro 46/47, зафіксував телескоп NASA імені Джеймса Вебба, і вчені думають, що знають, що це може бути.

28-29 жовтня прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан планує відвідати Грузію з офіційним візитом. Інформацію про це підтвердила пресслужба адміністрації уряду.

Під час засідання 10-ї наради Сторін Водної конвенції українська делегація звернула увагу на екологічні наслідки дій Росії, включно з катастрофою на Каховській ГЕС. Делегати закликали до об’єднання зусиль для притягнення Росії до відповідальності за злочини проти довкілля. Представник України презентував Національний план співпраці з транскордонного моніторингу вод. 

В Україні зросла кількість протоколів за порушення мовного закону. Зокрема на середину жовтня зафіксовано 216 випадків, що на 70% більше проти минулого року. Порушники отримали 64 штрафи та 91 попередження.

У Генеральному штабі поінформували про оперативну ситуацію на фронті станом на 22:00 27 жовтня. З початку доби на фронті відбулося вже 142 бойових зіткнення. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Покровському та Курахівському напрямках. Разом з тим, ворог також активний на Куп’янському, Лиманському та Времівському напрямках. 

Американський актор Роберт Де Ніро висловив власне ставлення до кандидата у президенти від Республіканської партії Дональда Трампа, назвавши його “шматком лайна”.