Соратник Зеленського виявився громадянином РФ та має бізнес в Криму, – «Схеми»

Джерело: “Радіо Свобода”

Згідно з розслідуванням “Схеми: корупція в деталях”, український продюсер Наум Баруля, давній творчий партнер та соратник президента України Володимира Зеленського, до 2014 року був тісно пов’язаний з російським КВК.

Після Революції Гідності Наум Баруля повернувся у Київ та почав співпрацювати з “95-м кварталом” на чолі з Володимиром Зеленським. Вони разом створили гумористичне шоу “Ліга Сміху” та спродюсували низку популярних українських телевізійних ситкомів.

Фото: “Радіо Свобода”

Відомо, що після того, як Зеленський став президентом України, доньку продюсера, Ірину Борзову обрали у Верховну Раду від “Слуги народу”, а зятя Наума Барулі підвищили до голови Вінницької області.

Фото: “Радіо Свобода”

Як з’ясували “Схеми”, Наум Баруля має громадянство РФ, їздив в окупований Крим до 2019 року включно, в’їжджаючи туди саме за російським паспортом. 

Він також перереєстрував своє майно та ресторанний бізнес в Криму за законодавством окупантів. 

Сам Баруля у коментарі “Схемам” зазначив, що компанії “просто висять” і жодної фінансової операції із 2014-го року в тимчасово окупованому Криму не проводили.

Він також розповів “Схемам”, що востаннє відвідував Крим у 2016 році.

Проте, за даними джерел “Схем” із доступом до системи МВС Росії “Магістраль”, яка фіксує відомості про перетин держкордону РФ, Наум Баруля їздив в Крим щонайменше до 2019 року включно.

Також журналістам вдалось встановити, що у квітні 2009 року російська міграційна служба видала Науму Барулі російський паспорт, і саме як громадянин Росії Баруля володіє своїм бізнесом в Криму та має актуальний ідентифікаційний номер платника податків РФ.

Зараз, станом на грудень 2023 року, в нього залишаються дві активні компанії в окупованому Судаку, які зареєстровано після анексії за законами РФ.

  • Розслідувачі Bihus.Info заявили, що компанія “Монблан” працює на тимчасово окупованих територіях та продає пальне росіянам. Фірма належить українському спортсмену Сергію Бубці, його брату Василю та раніше матері Валентині, яка вже не фігурує в документах.
  • Bihus.Info опублікували розслідування про те, що заступник глави Нацполіції Дмитро Тишлек орендує житло в осіб, пов’язаних із російськими кримінальними авторитетами. Тоді як його дружина ще досі, попри повномасштабне вторгнення, має російський паспорт.

З початку 2024 року Міноборони кодифікувало і допустило до експлуатації у Силах оборони понад 900 зразків озброєння і військової техніки, зокрема понад 600 – українського виробництва.

Міністерство внутрішніх справ Естонії днями визнало недостатніми зміни, котрі внесла Естонська православна церква Московського патріархату до свого статуту для розриву зв’язків з Москвою.

Західні дипломати та частина українських посадовців вважають, що найімовірнішим компромісом для завершення війни, Росія збереже контроль над окупованими територіями, а Київ набуде членства в НАТО та гарантій безпеки від альянсу.

Голова ОВА Артем Лисогор повідомив, що на ТОТ Луганщини росіяни вирішили повернутися до радянської практики та запровадили патрулювання вулиць так званими “народними дружинами”.

Посол Росії у Вашингтоні Анатолій Антонов закінчив роботу у США та повертається до Москви.