З України намагалися вивезти панцир істоти юрського періоду

Джерело: ДМСУ

Працівники Київської митниці затримали скам’янілість віком близько 161-165 млн років при спробі незаконно переслати її за кордон.

“Під час митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке прямувало з Тернополя до США, митники звернули увагу на незвичний шорсткий камінець з наростами. Через зовнішні ознаки органічних решток на камені, його скерували до Національного науково-природничого музею для встановлення належності зразка до культурної цінності”, – йдеться у повідомленні.

За словами фахівців, цей “камінець” виявився панциром морського їжака Pygaster michelini, на якому оселилася Serpula sp.

Фото: ДМСУ

“З позиції палеонтолога, це – ексклюзив. Ймовірне місце знахідки – Трахтемирів (Черкаська область), басейн річки Дніпро. Геологічний вік – близько 161 – 165 млн років”, – мовиться в дописі.

Експерти зазначають, що зразок оригінальний, та підкреслюють його досконалу збереженість.

Скам’янілість походить з келовейських відкладів юрського періоду. Предмет має культурну цінність як геологічна спадщина. Експерти рекомендують внести знахідку до Державного реєстру національного надбання, а також до Музейного фонду України.

За фактом спроби вивезення панцира складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. Скам’янілість вилучено до рішення суду.

В Україні триває 968-ма доба повномасштабної російсько-української війни. За цей час втрати військ РФ у живій силі (вбиті та поранені) перевищили 675 тисяч осіб.

18 жовтня відзначають Європейський День боротьби з торгівлею людьми, Європейський день паперового пакета, Всесвітній день менопаузи та Міжнародний день жіночого щастя. Християни вшановують апостола і євангеліста Луку.

За даними синоптиків у п’ятницю, 18 жовтня, у більшості регіонів сухо та сонячно.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ізраїльські військові знайшли на базах бойовиків “Хезболли” найсучаснішу російську зброю на півдні Лівану.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.