У Литві статус вимушених переселенців мають 52 тисячі українців

Джерело: Delfi з посиланням на Департамент міграції

Станом на 1 грудня у Литві проживає понад 86 тисяч українців, 52 тисячі з яких вважаються воєнними переселенцями і мають тимчасовий дозвіл на проживання на підставі тимчасового захисту.

За даними відомства, інші українці мають тимчасовий дозвіл на проживання в Литві у зв’язку з роботою, в тому числі є висококваліфікованими фахівцями, а також через возз’єднання сім’ї, з гуманітарних міркувань тощо.

Варто нагадати, що у Литві триває заміна тимчасових видів на проживання, виданих на підставі тимчасового захисту, термін яких закінчується в березні 2024 року.

Як розповіли в Департаменті міграції, за півтора тижні надійшло 19 тис заяв від українських воєнних переселенців. Вже продовжені посвідки на проживання 3 тис отримувачів тимчасового захисту.

За словами директорки Департаменту міграції Евеліни Ґудзінскайте, можна вважати позитивним той факт, що українські переселенці активно записуються на прийом до Департаменту та обмінюються між собою інформацією про те, як правильно заповнювати заяви на заміну посвідки на проживання.

“Якщо заяви й надалі подаватимуться так швидко, всі отримувачі тимчасового захисту встигнуть замінити посвідки до початку березня”, – прокоментувала вона.

У ДСНС повідомили, що 16 жовтня понад 40 рятувальників поповнили банк крові, котра наразі так потрібна нашим військовим.

17 жовтня президент Володимир Зеленський підписав закон “Про внесення змін до Митного кодексу щодо запровадження атестації посадових осіб митних органів” щодо “перезавантаження” митниці.

Громадянин Ірландії Роберт Діґан на псевдо Ірландець, загинув на полі бою 17 вересня, залишивши за собою спадщину хоробрості та вірності. Його побратими вшанували шлях від ірландського рейнджера до українського захисника.

У Генеральному штабі ЗСУ поінформували про ситуацію на фронті станом на 22:00 17 жовтня. З початку доби загальна кількість бойових зіткнень вздовж всієї лінії фронту зросла до 191.

Виробничі потужності української дронової індустрії збільшилися у десять разів у 2024 році проти 2023 року. Про це повідомляє відомство з посиланням на дослідження дронової індустрії від Київської школи економіки та Brave1.